Wykonanie
To świetna , szybka i bardzo prosta
sałatka , na bazie tortellini z
szynką . Ma fajny smak i pasuje na każda okazję , dodatkowo może doskonale pełnić rolę kolacji , gdyż jest bardzo syta z uwagi na dodatek
makaronu . Moi chłopcy ,
młócą ja bez problemu jak wszystkie
makarony , tyle że nie nazywają tego
sałatką , a
makaron na zimno , bo sałatek oficjalnie nie lubią 😉

Składniki :1 opakowanie tortellini z
szynką1/2
papryki czerwonej1 kawałek białej części
pora ( około 15 cm )1/2 puszki
zielonego groszku3
ogórki konserwowe2 łyżki
ketchupu pikantnego -najlepiej diabelski 😉1 łyżka
majonezusól do smakuszczypta granulowanego
czosnku
Tortellini gotujemy wg przepisu na opakowaniu , unikniemy wtedy przykrych niespodzianek , tym bardziej ,że każdy producent ma inne parametry . Odsączamy , studzimy .
Ogórka konserwowego kroimy drobno , dorzucamy na sitko z tortellini , żeby dobrze odciekł , dorzucamy tam jeszcze
groszek -niech także się osuszy .
Paprykę kroimy drobniutko ,
pora siekamy . Wszystko wrzucamy do miski , dodając
majonez ,
ketchup ,
sól i
czosnek . Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na godzinkę do lodówki -gotowe . Po tym czasie można serwować . Jeśli ktoś nie ma pod ręką ognistego
ketchupu może użyć łagodnego i dodać odrobinę
chilli – efekt końcowy będzie taki sam. Smacznego 😉