ßßß
Składniki na 4 osoby4 ziemniaki0,6 kg szynki wieprzowej1 cebula100 ml śmietanki1 łyżeczka mąki do zagęszczenia sosu1 płaska łyżeczka Vegety1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub ząbek świeżegosól, pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki . Szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy w garnku na delikatnie złocisty kolor , zalewamy 1,5 szklanką wody i dusimy około 15 minut . Cebulkę obieramy , a następnie drobno siekamy , dodajemy do duszącej się szynki , solimy , doprawiamy pieprzem i czosnkiem oraz Vegetą i dusimy dalej około 10 minut .
Następnie dodajemy surowe ziemniaki i dusimy -gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut , aż ziemniaki będą miękkie , ale nie rozgotowane ( najlepiej sprawdzać co jakiś czas nakłuwając widelcem ) , w razie potrzeby podlewamy wodą . Na koniec zaklepujemy – zagęszczamy śmietanką z rozprowadzoną mąką , aż do uzyskania lubianej konsystencji . Gotowe , Jest to całkowicie samodzielne danie , nie wymagające nic poza kiszonym ogórem do ręki 😉 Owszem ,można je poprószyć koperkiem lub pietruszką itp , ale moi chłopcy lubią je właśnie tak – całkowicie prosto 😉