Wykonanie
Jednogarnkowa potrawa to idealne rozwiązanie , kiedy nie mamy zbyt wiele czasu , a chcemy przygotować coś smacznego na obiad . To najprostsza wersja , można ją dowolnie udoskonalać , przez dodanie kolejnych składników , jednak u mnie w domu to co najprostsze zazwyczaj jest najlepsze i tak samo jest z tą potrawą . Ukochana wersja domowników to właśnie ta z
czosnkiem ,
cebulką i ziemniaczkiem , a do tego
ogórek w łapkę i hejka 😉
Składniki na 4 osoby4
ziemniaki0,6 kg
szynki wieprzowej1
cebula100 ml
śmietanki1 łyżeczka
mąki do zagęszczenia sosu1 płaska łyżeczka
Vegety1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
sól,
pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki .
Szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę i podsmażamy w garnku na delikatnie złocisty kolor , zalewamy 1,5 szklanką
wody i dusimy około 15 minut .
Cebulkę obieramy , a następnie drobno siekamy , dodajemy do duszącej się
szynki , solimy , doprawiamy
pieprzem i
czosnkiem oraz
Vegetą i dusimy dalej około 10 minut .
Następnie dodajemy surowe
ziemniaki i dusimy -gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut , aż
ziemniaki będą miękkie , ale nie rozgotowane ( najlepiej sprawdzać co jakiś czas nakłuwając widelcem ) , w razie potrzeby podlewamy
wodą . Na koniec zaklepujemy – zagęszczamy
śmietanką z rozprowadzoną
mąką , aż do uzyskania lubianej konsystencji . Gotowe , Jest to całkowicie samodzielne danie , nie wymagające nic poza
kiszonym ogórem do ręki 😉 Owszem ,można je poprószyć
koperkiem lub
pietruszką itp , ale moi chłopcy lubią je właśnie tak – całkowicie prosto 😉