Wykonanie
Każdy z nas
miewa dni, kiedy nie wiadomo w co włożyć ręce, a natłok pracy burzy cały
plan działania. W takie dni warto zaoszczędzić czas na przygotowywaniu posiłków i postawić na coś szybkiego, a smacznego i zdrowego (mam tu na myśli rezygnację z zupek chińskich i innych ,,gotowych dań"). Przygotowanie placków ziemniaczanych z pozoru zajmuje dużo czasu, ale na szczęście da się je zrobić na kilka sposobów i czas może się nieco skrócić. Zazwyczaj gdy mam na nie ochotę,
ziemniaki przepuszczam przez sokowirówkę, nadmiar
wody z
ziemniaków odlewam, czekam, aż wytrąci się
mąka i dopiero zabieram się za robienie masy. Tym razem jednak poszłam ,,na łatwiznę" i
ziemniaki zmieliłam w blenderze. Szybko, łatwo i sprawnie :)))Składniki:1 kg
ziemniaków1
cebula2 ząbki
czosnku2
jajka w zależności od
ziemniaków: od 1-3 łyżek
mąki i od 3 - 5 łyżek
bułki tartejsól,
pieprz,
wegeta1.
Ziemniaki i
cebulę obieramy, a następnie mielimy w kielichu blendera na tzw. papkę. Dodajemy rozmącone
jajka, przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku,
przyprawy,
mąkę i
bułkę tartą (masa na placki powinna być lekko gęsta, ale nie grudowata, a ilość
mąki i
bułki zależy od wodnistości zmielonych
ziemniaków).
2. Placki smażymy na gorącym (!)
oleju z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie obowiązkowo
śmietanka z
cukrem i
sos grzybowy.