Wykonanie
Tym razem
mięso w sosie zrobiła moja mama. Spoglądam na niego i wcale nie jestem zdziwiona tym, że robimy podobnie - w końcu tyle lat mieszkałyśmy razem, że smaki mamy prawie identyczne. Wiadomo, mama bardziej wprawiona w boju, jaki odbywa się w kuchni :)
Składniki:4 grubsze plastry
szynki wieprzowej,
sól,
pieprz,
papryka słodka, 2 kostki suszonej
cebulki,
vegeta (niekoniecznie),
mąka,
cebula.Przygotowanie:
Mięso podsmażyć z obu stron, tak by było dość mocno zarumienione. Gdy
mięso jest już trochę podsmażone, dodać
cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Podczas smażenia dodać
przyprawy. Przełożyć do garnka, zalać
wodą, a gdy się zagotuje spróbować
wodę czy nie trzeba dodać przypraw. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do momentu aż
mięso będzie miękkie. Zrobić zawiesinę (
woda +
mąka). Zaciągnąć (podczas wlewania zawiesiny cały czas mieszać), zagotować i zdjąć z ognia.
Smacznego!!!