ßßß
Składniki :0,5 kg ziemniaków1 jajko3 łyżki mąkisól do smakufarsz :0,5 kg mielonej szynki wieprzowej2 cebule średniej wielkości1 łyżka ciemnego sosu sojowego2 ząbki czosnku1 łyżka gęstej śmietany 30%1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzusól do smakufolia aluminiowa do pieczenia
Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych z poprzedniego dnia ) . Ziemniaki wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , wszystko wyrabiamy na gładka masę . Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z cebulką ,czosnkiem , odstawiamy do wystygnięcia , a następnie ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach .
Do masy dodajemy śmietanę , sól ,sos sojowy i pieprz . Całość mieszamy . Ciasto rozkładamy równą warstwą na foli spożywczej ( jak na zdjęciu ) , na grubość około 1 cm . Na środku ciasta układamy farsz i delikatnie zawijamy w kształtny baton , jednocześnie owijając folią , kilka razy dla usztywnienia . Przekładamy na formę do pieczenia , którą zalewamy wodą do połowy kluchy . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 150 C , przez 60 minut . Po tym czasie wyjmujemy , pozwalamy 10 minut , odpocząć klusce i możemy odwijać , kroić i podawać , doskonały z sosem czosnkowo ,ogórkowo -jogurtowym 😉 Smacznego 😉