Wykonanie
Dzisiaj przytargałam całe wiaderko
grzybków no i skoro je już mam, to trzeba coś z nimi zrobić . Uwielbiam je najbardziej w smażonej postaci z dodatkiem
śmietanki..hm..mniam . A do tego jak mam pod ręką mielone kotleciki i
buraczki to jestem w siódmym niebie .. jeśli takowe jest 😉
Potrzebne produkty :świeże , leśne
grzyby mieszane (
maślaki ,kozaki,podgrzybki,brzozaki ,
prawdziwki)
masło do duszenia ,
sól,
pieprz, do smaku , szczypta mielonej
gałki muszkatołowej50 ml słodkiej
śmietanki 12 % , 1 łyżka
jogurtu greckiegołyżka
mąki do zagęszczenia sosu ,1
cebula czerwona1
cebula biała1 mały ząbek
czosnku ,1 szklanka ( nie pełna)
wodyGrzyby czyścimy ,kroimy w małe paseczki i obgotowujemy około 10 minut -odcedzamy z
wody i studzimy .
Cebulkę ( obie ) kroimy w drobną kostkę i dusimy na
maśle ,aż
zrobi się szklista . Dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek i
grzyby po czym smażymy , często mieszając około 30 minut ,aż
woda która powstanie z
grzybków odparuje ,a
grzyby złapią złocisty kolor .Dodajemy
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową . W naczyniu rozrabiamy czubatą łyżeczkę
mąki ze
śmietanką ( dobrze to robić wsypując
mąkę i wlewając
śmietanę do słoika -zakręcić i energicznie potrząsać przez chwilkę -nie będzie grudek ) Do
grzybów dolewamy szklankę
wody ( tak troszkę na oko ) i
śmietankę rozrobioną z
mąką -zagotowujemy jak sos
zrobi się gęsty i zawiesisty wyłączamy palnik i dodajemy
jogurt intensywnie mieszając (
jogurt nadaje tej potrawie nietypowy przyjemny posmak ) .Smacznego .. dobra przystawka lub samodzielne danie 😉 Ilość
grzybów do tego dania zależy trochę od tego co przytargamy z lasu ,ale najlepiej użyć około 20 szt średniej wielkości ( porcja jak na zdjęciu ) .