Wykonanie
Czekoladowe foremki w bardzo łatwy sposób wykonujemy z rozpuszczonej
czekolady i papierowych papilotek. Ja, wykorzystałam
czekoladę gorzką ale można też użyć
mleczną albo taką z bardzo drobno pokrojonymi
orzechami. Foremki możemy przygotować dużo wcześniej a następnie przechowywać w lodówce. A gdy nadarzy się okazja wyjąc, napełnić ulubionym kremem i podać gościom. W następnym
poście pokarze Wam jak w bardzo smakowity sposób można podać
czekoladowe foremki.Składniki:500 g
gorzkiej czekoladyszczypta
soli2 łyżki
cukru pudru14-16 papierowych papilotekpędzelek
Czekoladę połam na kostki włóż do miski dodaj
cukier i
sól. Miskę ustaw nad garnkiem z parująca
wodą. Miska nie może dotykać
wody! Poczekaj, aż
czekolada zacznie się rozpuszczać, pomieszaj aż całkowicie się rozpuści. Zmniejsz płomień a miskę pozostaw nad garnkiem. Pędzelek zanurz w
czekoladzie i posmaruj cienką warstwą brzegi i dno papierowej papilotki. Gdy posmarujesz
czekoladą wszystkie papilotki przełóż je wszystkie do foremki (obojętnie jakiej) i włóż do zamrażarki na 5 minut. Następnie wyjmij, nałóż warstwę
czekolady i do zamrażarki. Uważaj tylko żeby robić to dokładnie. W szczególności uważaj na dno żeby nie powstała żadna dziura. Nakładanie warstw powtarzamy do wyczerpania
czekolady. Po nałożeniu ostatniej warstwy foremki wkładamy do lodówki. Gdy
czekolada stwardnieje można już zrywać papierową foremkę. Przy brzegu foremki, delikatnie
ostrym nożem pociągamy papilotkę i bez problemu zacznie odchodzić. Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem wyjmujemy wcześniej 3-5 minut żeby
czekolada zmiękła.