ßßß Cookit - przepis na Domowe Reese's

Domowe Reese's

nazwa

Wykonanie

Mam dla was przepis na czekoladki, które skradły moje serce i podniebienie od pierwszego gryza. Zastanawiacie się pewnie o czym mowa haha, mam na myśli czekoladki Reese's, które akurat w Polsce bardzo ciężko jest dostać. W sumie w Krakowie ja kupuje je tylko w jednym sklepie gdzie udało mi się je upolować a mianowicie "Kuchnie Świata" mały sklepik w Galerii Krakowskiej. Znajdziecie tam wszystkie pyszności których nie ma w zwykłych sklepach.
Wracając do słodkości, czekoladki chyba najbardziej popularne są w Stanach Zjednoczonych, gdzie spotkałam się z nim pierwszy raz. To chyba moje najlepsze spotkanie ze słodyczami. Czekoladki mogłyby wydawać się zwykłe ale jednak w środku kryją niespodziankę, czyli masło orzechowe. Przez to że ciężko jest je dostać pomyślałam, że fajnie by było zrobić je sobie w domku na swój sposób z banalnych składników. Dobra koniec gadania czas wziąć się do pracy :)!
Składniki (u mnie były to zwykłe papilotki do babeczek):
pół szklanki masła orzechowego, gładkiego lub z kawałkami,
1/4 szklanki cukru pudru,
duża szczypta soli,
500 g mlecznej czekolady,
100 g gorzkiej czekolady,
W kąpieli wodnej rozpuszczamy na gładko zmieszane ze sobą czekolady i odkładamy na chwilkę do ostygnięcia by nie była zbyt gorąca. W misce mieszamy masło orzechowe z cukrem pudrem i solą na gładką masę i odkładamy na bok. Do papilotek wlewamy po jednej łyżce czekolady i rozkładamy ją na boki i na dno, gotowe dno wkładamy do lodówki na ok. 20 min do zastygnięcia. Po upływie czasu wyciągamy na wierzch kładziemy łyżeczkę masy orzechowej i na wierzch znowu łyżkę czekolady. Wkładamy do zastygnięcia i gotowe :).
Smacznego!
Źródło:http://slodkakuchareczka.blogspot.com/2015/05/domowe-reeses.html