Wykonanie
Na ten deser trafiłem przez przypadek, kiedy przeglądałem różne przepisy. Wydawał mi się niezwykły i nieco inny od pozostałych deserów. I taki właśnie się okazał, słodki, mocno
czekoladowy i lekko kwaskowaty dzięki
owocom w nim zawartym.Pewnie zastanawiacie się jak jeść taki deser. Myślę, że idealnym rozwiązaniem będzie zanurzanie
czekolady w
kawie.Składniki:- 2 tabliczki
gorzkiej czekolady- małe expresso- 3
białka jaj- 5 łyżek
cukru pudru- pół szklanki
malin- pół szklanki
jeżyn- szczypta
soli- papier do pieczenia- 4 okrągłe stemple (ja wyciąłem z kubków po jogurtach)Przygotowanie:Przygotowujemy expresso. W misce mieszamy mikserem
ser mascarpone z
cukrem pudrem, powoli wlewamy
kawę cały czas mieszając. W drugiej misce ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywno. Pianę z
białek dodajemy do pierwszej miski i całość mieszamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Stemple kładziemy na papierze do pieczenia. Do każdego wlewamy
czekoladę, rozprowadzamy dookoła i zostawiamy do ostygnięcia.Na talerzyku kładziemy
czekoladowe kółko. Dekorujemy w środku masą
kawową a dookoła
malinami i
jeżynami, przykrywamy kolejnym kółkiem i postępujemy dalej tak samo.