Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
czekolada gorzka 100 gramów
białka 5 sztuk
cukier puder 200 gramów
sól 1 szczyptaWykonanie:Połamana
czekoladę stopić w kąpieli
wodnej. Wymieszać
białka z
cukrem i
solą. Ubijać na sztywno w kąpieli
wodnej, aż do osiągnięcia temperatury ok. 50 stopni. zdjąć z ognia i powoli schłodzić, stale ubijając.
Białka polać stopioną, lekko przestudzona
czekoladą i mieszać gumową szpatułka, aż w
masie powstaną marmurkowe smugi. Na blachę, wyścieloną pergaminem nałożyć łyżką 20 dużych kleksów. Piec ok. 40 minut w 140 stopniach (
bezy powinny być chrupiące, ale w środku miękkie). Ostudzić, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: