Wykonanie

Bardzo fajne, kruche
ciasteczka nadziane
truskawkami. Bez większego wysiłku, sama przyjemność z robienia i jedzenia :DSkładniki:300 g
mąki + odrobina do podsypania100 g zmielonego
cukru trzcinowego (możne być
cukier puder)150 g zimnego
masła70 g
jogurtu greckiego (możne być kwaśna
śmietana)Dodatkowo:około 200 g
truskawek (najlepiej małych albo średnich)1 jajko+ odrobina
mleka albo
wodyzmielony
cukier trzcinowy albo
cukier puder do oprószeniaNa stolnice wsyp
mąkę, dodaj pokrojone
masło w kostkę przemieszaj i pokrój nożem. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Ciasto powinno być elastyczne jeśli się kruszy dodaj odrobinę
jogurtu a jeśli jest zbyt lepiące podsyp
mąką. Oderwij kawałek ciasta i dosyć cienko rozwałkuj. Wytnij koła o średnicy 9 cm. Każde takie koło można jeszcze delikatnie rozwałkować. Na połowie koła połóż pokrojoną w plasterki
truskawkę (nie za dużo bo będzie problem ze zlepieniem), złóż delikatnie dociśnij palcami a
potem ząbkami widelca (tak jak robimy pierogi :). Wszystkie
ciastka ułóż na blaszce i posmaruj rozkłóconym
jajkiem wymieszanym z odrobiną
mleka lub
wody. Piecz około 15 minut w 180*C. Po przestudzeniu oprósz
cukrem.