Wykonanie

Są pyszne, lekko maślane, a ciasto pasuje do wszystkich
owoców. Łatwo zaangażować do ich lepienia nawet najmniejsze dzieci. Mogą wałkować, ugniatać, kroić, dociskać, podjadać... To co Tygryski lubią najbardziej

Składniki na 40 sztuk:2 szklanki
mąki typ 4503/4 szklanki gorącej, przegotowanej
wody1 łyżka
masła1 łyżeczka
soli morskiej, drobnoziarnistejdo podania:gęsta
śmietana, używam 18% z Piątnicy
cukier puder do posypania
Masło rozpuścić we wrzącej wodzie.
Sól wymieszać z
mąką. W dzieży malaksera wyrobić elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i poczekać, aż wystygnie. Chłodne ciasto podsypać
mąką (można podzielić na dwa kawałki) i rozwałkować na cienki placek. Wycinać, radełkiem do pizzy, kwadraty. Układać połówki
truskawek i zlepiać (dociskam
łopatką do zbierania ciasta i odcinam radełkiem nierówne brzegi). Układać na omączonym blacie, przykrywać od razu lnianą ściereczką. Zagotować
wodę, dobrze osolić i gotować minutę po tym jak wypłyną na powierzchnię, na wolnym ogniu. Na dużym talerzu rozsmarować dwie łyżki
śmietany. Ułożyć odsączone z
wody pierogi i posypać
cukrem.