Wykonanie
Cześć :)Rogaliki to jeden z wielu wypieków, które miło wspominam z rodzinnego domu :)Dość pracochłonne, ale opłaca się ciut zmęczyć dla późniejszego efektu. Przepis wygląda bardzo prymitywnie i niepozornie, ale tak to już bywa, że powstaje coś z niczego :)Składniki:4 szklanki
mąki400 g
masła12 łyżek zimnej
wodymarmolada (najlepiej dość sztywna, ale może też być Wasza ulubiona)
cukier puderWykonanie:
Masło siekamy razem z
mąką, dodajemy
wodę i zagniatamy kruche ciasto. Jak to bywa z kruchym - potrzebuje ono posiedzieć 30 minut w lodówce.Następnie ciasto rozwałkowujemy dość cienko, dosłownie kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty i na każdym z nich umieszczamy
marmoladę (ok. 1 łyżeczki). Zwijamy zaczynając od szerszego końca.

Rogaliki pieczemy ok 30 minut w 180 st. Po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!