Wykonanie
Wreszcie udało mi sie znaleźć przepis na kruszonkę doskonałą:-). Proporcje składników idealne, smak idealny... Uwielbiam tę
maślaną słodycz! :-) Idealnie (znowu: idealnie!:-)) komponuje się z ciastami drożdżowymi oraz ze wszystkimi chyba
owocami. Jest prosta w przygotowaniu i po prostu PYSZNA! Autorką receptury jest Paulina z Kotlet.tvSkładniki:8 łyżek
mąki4 łyżki
masła4 łyżki
cukru pudruWykonanie:Na blat lub stolnicę sypiemy
mąkę, dodajemy do niej
cukier puder i
masło. Całość mieszamy rękami wgniatając
masło. Następnie porcje mieszanki kruszonkowej rozcieramy palcami, w razie potrzeby dosypując troszkę
mąki, rozcieramy i lekko podrzucamy i znowu rozcieramy i podrzucamy. Robimy tak do chwili aż całość zamieni nam się w malutkie kuleczki
masła otulone
mąką i
cukrem pudrem.To będzie znak, że nasza kruszonka jest już gotowa.Z podanej ilości składników wychodzi naprawdę solidna porcja kruszonki. Wystarczy nawet na baaardzo duże ciasto. Nadwyżki kruszonki można z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.