Wykonanie
Malutkie, kruche i mocno
kakaowe ciasteczka. Jeśli niespodziewanie zadzwonią goście, że wpadną z wizytą za 40 minut, a nie mamy aktualnie nic do
kawy, to te
ciasteczka nas uratują.
SKŁADNIKI:60 g
mąki60 g
masła (zimnego!)2 czubate łyżeczki
kakao (ciemne, gorzkie)2 łyżki
cukru pudru*ew. łyżeczka lodowatej
wodyWYKONANIE:Wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy jednolite ciasto. (*Jeżeli ciasto nie będzie się chciało skleić w jedną masę możemy dodać małą łyżeczkę lodowatej
wody)Zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 10-15 min.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Rękoma odrywamy kawałki ciasta wielkości
orzecha włoskiego, formujemy kuleczki i układamy na blaszce. Za pomocą widelczyka do ciasta robimy wzorek na każdej kuleczce i nieco ją dociskamy.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 stopni C ok. 15 min.Studzimy i zajadamy.
Przedstawiam mojego wiernego asystenta i podkuchennego. We własnej osobie -
Poko, po zakończeniu zdjęć nadal pilnuje
ciasteczek.