Wykonanie

Witam w Nowym Roku! Coś czuje, że rok 2015 będzie równie smakowity i apetyczny jak rok 2014 :D Chociaż postanowiłam wprowadzić na blog trochę więcej wytrawnych przepisów i w sezonie zacząć kombinować z
przetworami :D To jeszcze przed nami a dzisiaj na słodko bo jakże by inaczej zacząć :DPani Walewska, klasyka ciast :D Kto jeszcze nie zna to
powiem, że są to dwa kruche ciasta, na które wykładamy
konfiturę z
czarnej porzeczki, masę
orzechową a całość przykrywamy pianą. Po przestudzeniu przekładamy masa budyniową. Mam nadzieje, że rok 2015 będzie jak to ciasto słodki i wypełniony po brzegi dobrociami. Polecam, pyszności :DSkładniki:400 g
mąki250 g
masła4
żółtka150 g
cukru pudru1 łyżeczka
sody rozpuszczona w 4 łyżkach
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa orzechowa:260 g drobno pokrojonych
orzechów3 łyżki
miodu4 łyżki
cukru1 łyżka
masła (26g)
Beza:4
białka220 g
cukruKrem:200 g
masła temp.pokojowa
budyń śmietankowy450 ml
mlekaPolewa:180 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
cukru pudru7-8 łyżek
mlekaszczypta
soliDodatkowo:2 słoiczki
konfitury z
czarnej porzeczki (2x300g)około 50 g zmielonych
orzechów2 blaszki 36x24 cm wyłożone pergaminem i natłuszczoneZ podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk należy dosypać odrobinę
mąki), dzielimy je na dwie części i wykładamy nimi dna foremek. Na każde ciasto rozkładamy
konfiturę.Wszystkie składniki masy orzechowej podsmażamy. Po przestudzeniu równo posypójemy na jednym i na drugim placku.
Białka ubijamy na sztywno, następnie wsypujemy pomalutku
cukier (tylko nie wszystko na raz :) i ubijamy do momentu, aż
cukier się rozpuści a masa po przekrojeniu nie będzie się zlewać. Wykładamy na
orzechy. Pieczemy każdy placek 35 minut w 180*C. Studzimy.Gotujemy
budyń według instrukcji na opakowaniu.Przykrywamy i studzimy w temp. pokojowej.Rozkręcamy
masło, dodajemy po łyżce budyniu (
budyń i
masło powinny
mieć temp. pokojowa w przeciwnym razie masa może się zważyć). Masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim
ciastem, polewamy polewą i na koniec posypójemy zmielonymi
orzechami.*Polewa: wszystkie składniki należy rozpuścić w kąpieli
wodnej*Najlepsza jest
konfitura domowej roboty. Nie jest ona taka słodka jak ta kupiona w sklepie.

Za przepis dziękuje Pani Krysi (teściówka brata)