ßßß
Dzisiaj coś specjalnego dla wielbicieli kawy :D Tarta na bardzo kruchym spodzie wykonana z ciasteczek amaretti i wafelków czekoladowych. Do tego bardzo kawowa masa z subtelnym posmakiem likieru amaretto. Całość posypana pokruszonymi bezami. Kawa, amaretti i bezy czy to nie brzmi pysznie? :DSkładniki:200 g ciasteczek amaretti180 g wafelków czekoladowych100 g rozpuszczonego masłaNadzienie:250 g serka mascarpone400 ml jogurtu naturalnego100 g cukru pudru2 łyżki likieru amaretto3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej4 łyżeczki żelatynybezy do posypania wierzchuForma do tart 24 cmCiasteczka i wafelki mielimy, dodajemy rozpuszczone masło mieszamy i przekładamy do foremki. Dociskamy do brzegów i dna formy, wkładamy do lodówki.Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy i studzimy. Do miski wkładamy serek, jogurt, kawę, cukier, likier i miksujemy na gładko. Dodajemy żelatynę i znowu miksujemy. Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypójemy pokruszonymi bezami.