ßßß
Składniki:150 g ciasteczek owsianych z ziarnami100 g masła250 g sera mascarpone300 g jogurtu naturalnego300 + 50 g jeżyn5 + 1 łyżek cukru pudru5 + 2 łyżeczek żelatyny
Sposób przygotowania:Przygotuj tortownicę o średnicy 19-20 cm: spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki delikatnie posmaruj oliwą z oliwek.Ciasteczka zmiksuj blenderem, dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na przygotowaną tortownicę, dociśnij i wyrównaj. Wstaw tortownicę do zamrażarki na 10-15 minut.5 łyżeczek zelatyny zalej ok. 50-80 ml zimnej wody i pozostaw do napęcznienia. Ser wymieszaj dokładnie z jogurtem i 5 łyżkami cukru pudru.300 g jeżyn zmiksuj za pomocą blendera i podgrzewaj na małym ogniu razem z napęczniałą żelatyną. Mieszaj do rozpuszczenia składników. Gotową masę jeżynową wlewaj powoli do masy serowej cały czas mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy przełóż jąna schłodzony spód ciasteczkowy. Wstaw do lodówki na około godzinę.Pozostałe 2 łyżeczki żelatyny zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i pozostaw do napęcznienia. 50 g jeżyn zmiksuj na gładki mus. Na małym ogniu podgrzewaj jeżyny z żelatyną, aż składniki dokładnie się połączą. Powstałą masę wylej ostyrożnie na schłodzony sernik. Schłódź w lodówce.Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z tortownicy - dzięki posmarowaniu brzegów oliwą z oliwek pięknie wyjdzie.