Wykonanie
Delikatność, czekoladowość, śmietankowość, kaloryczność też, ale (!) wszystko co pyszne, przyjemne itd jest albo tuczące albo ...niebezpieczne. Wracając do spraw przyziemnych, sernik jest prosty, bez zbędnego krzątania się koło niego, a doznania smakowe z tegoż płynące.. bardzo sympatyczne :)))
spód:120 gramów
kakaowych ciasteczek typu petitki (użyłam
kakaowo -
maślanych z Biedronki, super są)70 gramów roztopionego
masła3 kopiaste łyżki nutellimasa serowa:500 gramów
mascarpone400 gramów
śmietany kremówki 30%5 kopiastych łyżek nutellidodatkowo:1 i 3/4 łyżki
żelatyny do masy śmietanowej (1 płaska łyżka)1 i 3/4 łyżki do masy czekoladowej (1 płaska łyżka)2 - 3 kopiaste łyżki
cukru pudru do masy śmietanowejdekoracja:małe
bezy100 gramów ciemnej
czekolady2 łyżki
masłaNutella musi być miękka, płynna, więc jeśli trzymamy ją w lodówce, wyjmujemy około 2 godzin wcześniej.
Ciasteczka pokruszyć dokładnie (można to zrobić za pomocą malaksera, blendera, lub woreczka i np wałka do ciasta). Do pokruszonych petitek dodajemy płynne
masło i miękką nutellę, mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy wykonaną mieszanką, dociskamy dłońmi na całej powierzchni, wkładamy na godzinę do lodówki.
Do dużej miski przekładamy
mascarpone i wlewamy zimną
śmietankę, krótko miksujemy na najszybszych obrotach. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.
1 i 3/4 łyżki
żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.Do masy śmietanowej dodajemy
cukier puder i bardzo krótko, około 15 sekund, miksujemy na najszybszych obrotach.Kiedy
żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy łyżką, a następnie zahartowaną
żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.Masę wstawiamy na krótką chwilkę do lodówki i kiedy przybierze konsystencję gęstej
śmietany, delikatnie wylewamy ją na
ciasteczkowy schłodzony spód, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Do drugiej części masy dodajemy 5 łyżek płynnej nutelli i krótko miksujemy do połączenia składników, ale nie dłużej, u mnie trwało to około 20 sekund.
UWAGA: W tym momencie próbujemy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka (dla mnie była w sam raz), jeśli dla Was jest za mało, dodajcie
cukier puder wg własnego uznania, tylko pamiętajcie, miksowanie ograniczamy do niezbędnego minimum, aby masa nam się nie zważyła.1 i 3/4 łyżki
żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.Kiedy
żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy czekoladowej, mieszamy łyżką, a następnie zahartowaną
żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.Masę z nutellą wylewamy (kiedy będzie miała konsystencję gęstej
śmietany) na stężałą masę
śmietanową, ewentualnie wygładzamy powierzchnię i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Kiedy sernik jest gotowy, przystępujemy do dekorowania.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy
masło, rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy.3 łyżki lekko ciepłej masy rozsmarowujemy na powierzchni sernika, przyklejamy do niej
bezy, które następnie polewamy pozostałą
czekoladą.Sernik wkładamy na parę godzin do lodówki.Smacznego :)