ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: nutellowy sernik z mascarpone (bez pieczenia)

z cukrem pudrem: nutellowy sernik z mascarpone (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Delikatność, czekoladowość, śmietankowość, kaloryczność też, ale (!) wszystko co pyszne, przyjemne itd jest albo tuczące albo ...niebezpieczne. Wracając do spraw przyziemnych, sernik jest prosty, bez zbędnego krzątania się koło niego, a doznania smakowe z tegoż płynące.. bardzo sympatyczne :)))
spód:
120 gramów kakaowych ciasteczek typu petitki (użyłam kakaowo - maślanych z Biedronki, super są)
70 gramów roztopionego masła
3 kopiaste łyżki nutelli
masa serowa:
500 gramów mascarpone
400 gramów śmietany kremówki 30%
5 kopiastych łyżek nutelli
dodatkowo:
1 i 3/4 łyżki żelatyny do masy śmietanowej (1 płaska łyżka)
1 i 3/4 łyżki do masy czekoladowej (1 płaska łyżka)
2 - 3 kopiaste łyżki cukru pudru do masy śmietanowej
dekoracja:
małe bezy
100 gramów ciemnej czekolady
2 łyżki masła
Nutella musi być miękka, płynna, więc jeśli trzymamy ją w lodówce, wyjmujemy około 2 godzin wcześniej.
Ciasteczka pokruszyć dokładnie (można to zrobić za pomocą malaksera, blendera, lub woreczka i np wałka do ciasta). Do pokruszonych petitek dodajemy płynne masło i miękką nutellę, mieszamy do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy wykonaną mieszanką, dociskamy dłońmi na całej powierzchni, wkładamy na godzinę do lodówki.
Do dużej miski przekładamy mascarpone i wlewamy zimną śmietankę, krótko miksujemy na najszybszych obrotach. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części.
1 i 3/4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Do masy śmietanowej dodajemy cukier puder i bardzo krótko, około 15 sekund, miksujemy na najszybszych obrotach.
Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej, mieszamy łyżką, a następnie zahartowaną żelatynę wlewamy do masy śmietanowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Masę wstawiamy na krótką chwilkę do lodówki i kiedy przybierze konsystencję gęstej śmietany, delikatnie wylewamy ją na ciasteczkowy schłodzony spód, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Do drugiej części masy dodajemy 5 łyżek płynnej nutelli i krótko miksujemy do połączenia składników, ale nie dłużej, u mnie trwało to około 20 sekund.
UWAGA: W tym momencie próbujemy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka (dla mnie była w sam raz), jeśli dla Was jest za mało, dodajcie cukier puder wg własnego uznania, tylko pamiętajcie, miksowanie ograniczamy do niezbędnego minimum, aby masa nam się nie zważyła.
1 i 3/4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody, odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej.
Kiedy żelatyna będzie schłodzona dodajemy do niej 1 łyżkę masy czekoladowej, mieszamy łyżką, a następnie zahartowaną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników.
Masę z nutellą wylewamy (kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany) na stężałą masę śmietanową, ewentualnie wygładzamy powierzchnię i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
Kiedy sernik jest gotowy, przystępujemy do dekorowania.
Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy.
3 łyżki lekko ciepłej masy rozsmarowujemy na powierzchni sernika, przyklejamy do niej bezy, które następnie polewamy pozostałą czekoladą.
Sernik wkładamy na parę godzin do lodówki.
Smacznego :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/nutellowy-sernik-z-mascarpone-bez.html