Wykonanie

Jeden z fajniejszych deserów jakie udało mi się wyczarować.
Śmietankowo-kremowa masa w połączeniu z
truskawkami i
bazylią tworzą coś cudownego a zarazem wykwintnego. Deser jest bardzo szybki w wykonaniu wystarczą trzy godziny w zamrażarce żeby można było cieszyć się smakiem. Jeśli jeszcze ktoś nie próbował połączenia
truskawki i
bazylii to zachęcam, proszę się nie bać bo to jest jeden z tych idealnych duetów.Na blogu można jeszcze znaleźć
miodowe semifreddo i genialne ciasto z
bazylią . Pychotki, polecam!Składniki:4
żółtka1
jajko100 g
cukru400 ml
śmietany kremówki100 g
białej czekolady300 g
truskawekgarść świeżej
bazyliiDo miski wkładamy
żółtka,
jajko i
cukier, ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się
wodą i ubijamy mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje i
zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy na sztywno
śmietanę kremówkę. Do masy
żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy.
Białą czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą i wlewamy masę.
Truskawki i
bazylię miksujemy na papkę, następnie wlewamy na masę jajeczną robiąc przy tym esy-floresy. Bierzemy jeszcze łyżkę i bardzo delikatnie należy przemieszać żeby mus
truskawkowy opadł na dno. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h.