ßßß Cookit - przepis na Semifreddo truskawkowo-bazyliowe

Semifreddo truskawkowo-bazyliowe

nazwa

Wykonanie

Jeden z fajniejszych deserów jakie udało mi się wyczarować. Śmietankowo-kremowa masa w połączeniu z truskawkami i bazylią tworzą coś cudownego a zarazem wykwintnego. Deser jest bardzo szybki w wykonaniu wystarczą trzy godziny w zamrażarce żeby można było cieszyć się smakiem. Jeśli jeszcze ktoś nie próbował połączenia truskawki i bazylii to zachęcam, proszę się nie bać bo to jest jeden z tych idealnych duetów.
Na blogu można jeszcze znaleźć miodowe semifreddo i genialne ciasto z bazylią . Pychotki, polecam!
Składniki:
4 żółtka
1 jajko
100 g cukru
400 ml śmietany kremówki
100 g białej czekolady
300 g truskawek
garść świeżej bazylii
Do miski wkładamy żółtka, jajko i cukier, ustawiamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i ubijamy mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje i zrobi się jasnożółta. Potrwa to około 10 minut. Zdejmujemy z garnka i odstawiamy na bok. Gdy masa stygnie my ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodajemy łyżkę kremówki i mieszamy gdy masa się połączy znowu dodajemy łyżkę kremówki, następnie dodajemy już całość i mieszamy. Białą czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy. Foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą i wlewamy masę. Truskawki i bazylię miksujemy na papkę, następnie wlewamy na masę jajeczną robiąc przy tym esy-floresy. Bierzemy jeszcze łyżkę i bardzo delikatnie należy przemieszać żeby mus truskawkowy opadł na dno. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na minimum 3h.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/06/semifreddo-truskawkowo-bazyliowe.html