ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny keks - wegański

Wielkanocny keks - wegański

nazwa

Składniki

Wykonanie

Bardzo ciekawy keks bez dodatku masła, jajek a za to z dużą ilością jabłek, owoców kandyzowanych i orzechów. Bardzo dobry w smaku, wilgotny chociaż osoby lubiące wypieki puszyste będą rozczarowane bo keks należy do ciast bardziej zbitych coś pomiędzy ciastem marchewkowym a pietruszkowym. Z przepisu ucieszą się też osoby będące na diecie część mąki możemy zastąpić mąką pełnoziarnistą a cukier częściowo możemy zastąpić większa ilością suszonych owoców. Zachęcam do kombinowania i smakowania.
Składniki:
2 kg jabłek
250 g dowolnych suszonych owoców (rodzynki, żurawina, papaja, morele itp)
100 g orzechów włoskich albo laskowych drobno pokrojonych
250 g cukru (może być trzcinowy)
3 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki rumu
500 g mąki krupczatki
500 g mąki tortowej + mąka do podsypania
cytryna
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder i sok z cytryny na lukier
duża foremka keksówka albo dwie małe, wyłożone pergaminem i natłuszczone
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy owoce, cynamon, kardamon, rum, sok z cytryny, posypójemy cukrem. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Na stolnice przesiewamy mąki, dodajemy sól, proszek i sodę, lekko należy przemieszać. Do mąki dodajemy jabłka i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno się kleić dosypmy jeszcze mąki, ale też nie przesadzajmy bo ciasto nie będzie miało konsystencji tak jak ciasto kruche. Dodajemy orzechy. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu, przekładamy na paterę i lukrujemy.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/03/wielkanocny-keks-weganski.html