Wykonanie

Bardzo ciekawy keks bez dodatku
masła,
jajek a za to z dużą ilością
jabłek,
owoców kandyzowanych i
orzechów. Bardzo dobry w smaku, wilgotny chociaż osoby lubiące wypieki puszyste będą rozczarowane bo keks należy do ciast bardziej zbitych coś pomiędzy
ciastem marchewkowym a
pietruszkowym. Z przepisu ucieszą się też osoby będące na diecie część
mąki możemy zastąpić
mąką pełnoziarnistą a
cukier częściowo możemy zastąpić większa ilością
suszonych owoców. Zachęcam do kombinowania i smakowania.Składniki:2 kg
jabłek250 g dowolnych
suszonych owoców (
rodzynki,
żurawina,
papaja,
morele itp)100 g
orzechów włoskich albo laskowych drobno pokrojonych250 g
cukru (może być trzcinowy)3 łyżeczki
cynamonuszczypta
kardamonu2 łyżki
rumu500 g
mąki krupczatki500 g
mąki tortowej +
mąka do podsypania
cytryna1 łyżeczka
sody1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier puder i
sok z cytryny na
lukierduża foremka keksówka albo dwie małe, wyłożone pergaminem i natłuszczone
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy
owoce,
cynamon,
kardamon,
rum,
sok z cytryny, posypójemy
cukrem. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Na stolnice przesiewamy
mąki, dodajemy
sól, proszek i
sodę, lekko należy przemieszać. Do
mąki dodajemy
jabłka i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno się kleić dosypmy jeszcze
mąki, ale też nie przesadzajmy bo ciasto nie będzie miało konsystencji tak jak ciasto kruche. Dodajemy
orzechy. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu, przekładamy na paterę i lukrujemy.