ßßß
Bardzo ciekawy keks bez dodatku masła, jajek a za to z dużą ilością jabłek, owoców kandyzowanych i orzechów. Bardzo dobry w smaku, wilgotny chociaż osoby lubiące wypieki puszyste będą rozczarowane bo keks należy do ciast bardziej zbitych coś pomiędzy ciastem marchewkowym a pietruszkowym. Z przepisu ucieszą się też osoby będące na diecie część mąki możemy zastąpić mąką pełnoziarnistą a cukier częściowo możemy zastąpić większa ilością suszonych owoców. Zachęcam do kombinowania i smakowania.Składniki:2 kg jabłek250 g dowolnych suszonych owoców (rodzynki, żurawina, papaja, morele itp)100 g orzechów włoskich albo laskowych drobno pokrojonych250 g cukru (może być trzcinowy)3 łyżeczki cynamonuszczypta kardamonu2 łyżki rumu500 g mąki krupczatki500 g mąki tortowej + mąka do podsypaniacytryna1 łyżeczka sody1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solicukier puder i sok z cytryny na lukierduża foremka keksówka albo dwie małe, wyłożone pergaminem i natłuszczoneJabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy owoce, cynamon, kardamon, rum, sok z cytryny, posypójemy cukrem. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Na stolnice przesiewamy mąki, dodajemy sól, proszek i sodę, lekko należy przemieszać. Do mąki dodajemy jabłka i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie bardzo mocno się kleić dosypmy jeszcze mąki, ale też nie przesadzajmy bo ciasto nie będzie miało konsystencji tak jak ciasto kruche. Dodajemy orzechy. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 50-60 minut w 180*C. Po przestudzeniu, przekładamy na paterę i lukrujemy.