ßßß
Trzy warstwy pierników przełożone masą śliwkowo-czekoladową do tego szczypta przypraw korzennych, śmietana kremówka i mamy wyjątkowe świąteczne ciasto.Składniki:600 g pierniczków typu katarzynki (36 szt)600 g śliwek mrożonych albo z kompotu2 budynie czekoladowe3/4 szklanki cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki kardamonu2 płaskie łyżeczki agaru400 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatyny albo śmietan-fixkakaoForemka 22x26 cm, wyłożona pergaminemŚliwki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy z cukrem, cynamonem, kardamonem do miękkości. Jeśli śliwki się nie rozpadną to musimy je zmiksować na papkę. Budynie rozpuszczamy w 125 ml wody i cienkim strumykiem wlewamy do śliwek. Cały czas mieszając czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy agar i mieszamy. Układamy na przemian pierniczki, gorąca masa śliwkowa, pierniczki, masa i ostatnia warstwa pierniczków. Odstawiamy na jakieś 6-12h. Masa musi zgęstnieć a pierniczki zmięknąć.Żelatynę namaczamy w jak najmniejszej ilości wody gdy już napęcznieje stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder, żelatynę i dalej ubijamy. Śmietanę wykładamy na wierzch pierniczków a na koniec posypujemy kakao.* agar możemy zastąpić żelatyną wcześniej namoczoną i a następnie rozpuszczoną.