Wykonanie

Trzy warstwy pierników przełożone masą
śliwkowo-
czekoladową do tego szczypta przypraw korzennych,
śmietana kremówka i mamy wyjątkowe świąteczne ciasto.Składniki:600 g pierniczków typu katarzynki (36 szt)600 g
śliwek mrożonych albo z kompotu2 budynie
czekoladowe3/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
kardamonu2 płaskie łyżeczki agaru400 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatyny albo
śmietan-fixkakaoForemka 22x26 cm, wyłożona pergaminem
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy z
cukrem,
cynamonem,
kardamonem do miękkości. Jeśli
śliwki się nie rozpadną to musimy je zmiksować na papkę. Budynie rozpuszczamy w 125 ml
wody i cienkim strumykiem wlewamy do
śliwek. Cały czas mieszając czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy agar i mieszamy. Układamy na przemian pierniczki, gorąca masa śliwkowa, pierniczki, masa i ostatnia warstwa pierniczków. Odstawiamy na jakieś 6-12h. Masa musi zgęstnieć a pierniczki zmięknąć.
Żelatynę namaczamy w jak najmniejszej ilości
wody gdy już napęcznieje stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy
cukier puder,
żelatynę i dalej ubijamy.
Śmietanę wykładamy na wierzch pierniczków a na koniec posypujemy
kakao.* agar możemy zastąpić
żelatyną wcześniej namoczoną i a następnie rozpuszczoną.
