ßßß Cookit - przepis na Pierniczkowy przekładaniec

Pierniczkowy przekładaniec

nazwa

Wykonanie

Trzy warstwy pierników przełożone masą śliwkowo-czekoladową do tego szczypta przypraw korzennych, śmietana kremówka i mamy wyjątkowe świąteczne ciasto.
Składniki:
600 g pierniczków typu katarzynki (36 szt)
600 g śliwek mrożonych albo z kompotu
2 budynie czekoladowe
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
2 płaskie łyżeczki agaru
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny albo śmietan-fix
kakao
Foremka 22x26 cm, wyłożona pergaminem
Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dusimy z cukrem, cynamonem, kardamonem do miękkości. Jeśli śliwki się nie rozpadną to musimy je zmiksować na papkę. Budynie rozpuszczamy w 125 ml wody i cienkim strumykiem wlewamy do śliwek. Cały czas mieszając czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy agar i mieszamy. Układamy na przemian pierniczki, gorąca masa śliwkowa, pierniczki, masa i ostatnia warstwa pierniczków. Odstawiamy na jakieś 6-12h. Masa musi zgęstnieć a pierniczki zmięknąć.
Żelatynę namaczamy w jak najmniejszej ilości wody gdy już napęcznieje stawiamy na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder, żelatynę i dalej ubijamy. Śmietanę wykładamy na wierzch pierniczków a na koniec posypujemy kakao.
* agar możemy zastąpić żelatyną wcześniej namoczoną i a następnie rozpuszczoną.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/12/pierniczkowy-przekadaniec.html