Wykonanie

Przepis znalazłam w starej białoruskiej książce. Bardzo mi się spodobał może nie dla tego, że szybko można go przygotować a dlatego, że ważnym składnikiem piernika stanowi
chałwa. Osobiście nie przepadam za
chałwą, ale sam fakt dodania jej do piernika tak mi się spodobał, że postanowiłam jak najszybciej przetestować przepis. Ciasto mi smakowało,
chałwa jest nie wyczuwalna może przez
przyprawę korzenną. Mi i mojej rodzinie smakował więc jak macie ochotę na szybki i smaczny pierniczek to jak najbardziej polecam.Składniki:220 g
chałwy3/4 szklanki
cukru1
jajko3/4 szklanki
powideł śliwkowych (170g)2 płaskie łyżeczki
przyprawy korzennej1,5 łyżeczki
sody3 szklanki
mąki (przesiane)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPolewa:100 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
mleka1 łyżka
masła2 łyżki
cukruszczypta
soliew.
biała czekoladaForemka keksówka wyłożona pergaminem i natłuszczonaDo miski wrzucamy rozdrobnioną
chałwę,
jajko,
cukier, powidła, ekstrakt
waniliowy i miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy
mąkę wymieszaną z
sodą i
przyprawą korzenną. Chwilę mieszamy a następnie przekładamy na blat oprószony
mąką i zagniatamy. Ciasto powinno być sprężyste i nie powinno przyklejać się do dłoni. W razie czego można podsypać odrobiną
mąki. Przekładamy do foremki i pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w 180*C. Studzimy.Składniki polewy wkładamy do miski, którą następnie ustawiamy nad garnkiem z wrzącą
wodą. Mieszamy do rozpuszczenia. Gdy polewa lekko zgęstnieje połowę masy wylewamy na ciasto, czekamy około 5 minut i polewamy pozostałą częścią polewy. Wierzch można dodatkowo posypać wiórkami
białej czekolady.* W oryginalnym przepisie zamiast
polewy czekoladowej ciasto polewa się
syropem. 2 łyżki
cukru, 4 łyżki
wody i gotujemy chwilę aż
syrop zgęstnieje. Ciepły piernik polewamy
syropem.