Wykonanie

Kolejne bardzo fajne ciasto z dodatkiem
wina marsala. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, przypomina trochę murzynka. Smacznym uzupełnieniem ciasta jest nadzienie
serowe. Jest super, polecam!Składniki:2 szklanki
mąki200 g
masła1 szklanka
cukru4
jajka8 łyżek
wina marsala2 łyżki
wody2 łyżki
kakao1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie:500 g
sera mascarpone4
jajka80 g
masła temp. pokojowa4 łyżki
kaszy manny3/4 szklanki
cukru pudruForemka 23x33 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona
Masło,
cukier,
wodę,
wino,
kakao umieścić w garnku i postawić na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić a następnie cały czas mieszając dodajemy na zmianę
mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą, i
żółtka. Gdy składniki już się połączą dodajemy ubitą pianę z
białek. Najpierw jedną łyżkę a następnie resztę. Przekładamy na blaszkę.Nadzienie:
Masło ucieramy z
cukrem i nadal ucierając dodajemy
ser,
żółtka,
kaszę mannę i ubitą pianę z
białek. Masę
serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w 180*C. Po przestudzeniu wierzch ciasta polałam rozpuszczoną
czekoladą z dodatkiem
mleka.