ßßß Cookit - przepis na Ciasto z winem Marsala i mascarpone

Ciasto z winem Marsala i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Kolejne bardzo fajne ciasto z dodatkiem wina marsala. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, przypomina trochę murzynka. Smacznym uzupełnieniem ciasta jest nadzienie serowe. Jest super, polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
200 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
8 łyżek wina marsala
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
500 g sera mascarpone
4 jajka
80 g masła temp. pokojowa
4 łyżki kaszy manny
3/4 szklanki cukru pudru
Foremka 23x33 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona
Masło, cukier, wodę, wino, kakao umieścić w garnku i postawić na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić a następnie cały czas mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, i żółtka. Gdy składniki już się połączą dodajemy ubitą pianę z białek. Najpierw jedną łyżkę a następnie resztę. Przekładamy na blaszkę.
Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy ser, żółtka, kaszę mannę i ubitą pianę z białek. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w 180*C. Po przestudzeniu wierzch ciasta polałam rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/11/ciasto-z-winem-marsala-i-mascarpone.html