ßßß
Kolejne bardzo fajne ciasto z dodatkiem wina marsala. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, przypomina trochę murzynka. Smacznym uzupełnieniem ciasta jest nadzienie serowe. Jest super, polecam!Składniki:2 szklanki mąki200 g masła1 szklanka cukru4 jajka8 łyżek wina marsala2 łyżki wody2 łyżki kakao1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:500 g sera mascarpone4 jajka80 g masła temp. pokojowa4 łyżki kaszy manny3/4 szklanki cukru pudruForemka 23x33 cm wyłożona pergaminem i natłuszczonaMasło, cukier, wodę, wino, kakao umieścić w garnku i postawić na małym ogniu do rozpuszczenia. Przestudzić a następnie cały czas mieszając dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, i żółtka. Gdy składniki już się połączą dodajemy ubitą pianę z białek. Najpierw jedną łyżkę a następnie resztę. Przekładamy na blaszkę.Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy ser, żółtka, kaszę mannę i ubitą pianę z białek. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut w 180*C. Po przestudzeniu wierzch ciasta polałam rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.