Bardzo fajne kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, nadziane serem ricotta i białą czekoladą. Ciasto zostało przygotowane na spotkanie "Śniadanie nad Wartą". Ciacho znikło, wszyscy chwalili, smakowało więc polecam :DSkładniki:200 g mąki pszennej100 g mąki pełnoziarnistej100 g cukru pudru120 g masła temp. pokojowa1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli20 g orzechów laskowychNadzienie:500 g sera ricotta100 g białej czekolady100 g cukru pudruskórka z jednej cytrynyTortownica 21-22 cm wyłożona pergaminem i natłuszczonaMieszamy w misce mąki, cukier, proszek, sól, ekstrakt waniliowy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i zagniatamy ciasto tworząc okruszki ( tak jak na kruszonkę!). 70% ciasta wykładamy na dno tortownicy. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sera dorzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Na ciasto wykładamy nadzienie i przykrywamy pozostałym ciastem a na koniec posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Pieczemy 40 minut w 180*C.