ßßß Cookit - przepis na Ciasto z ricottą i białą czekoladą

Ciasto z ricottą i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Bardzo fajne kruche ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, nadziane serem ricotta i białą czekoladą. Ciasto zostało przygotowane na spotkanie "Śniadanie nad Wartą". Ciacho znikło, wszyscy chwalili, smakowało więc polecam :D
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej
100 g cukru pudru
120 g masła temp. pokojowa
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
20 g orzechów laskowych
Nadzienie:
500 g sera ricotta
100 g białej czekolady
100 g cukru pudru
skórka z jednej cytryny
Tortownica 21-22 cm wyłożona pergaminem i natłuszczona
Mieszamy w misce mąki, cukier, proszek, sól, ekstrakt waniliowy. Dodajemy masło pokrojone w kostkę, jajko i zagniatamy ciasto tworząc okruszki ( tak jak na kruszonkę!). 70% ciasta wykładamy na dno tortownicy. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sera dorzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Na ciasto wykładamy nadzienie i przykrywamy pozostałym ciastem a na koniec posypujemy drobno pokrojonymi orzechami laskowymi. Pieczemy 40 minut w 180*C.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-ricotta-i-biaa-czekolada.html