ßßß Cookit - przepis na Żeberka duszone w piwie

Żeberka duszone w piwie

nazwa

Wykonanie

Żeberka z cebulą duszone w piwie. Soczyste kawałki mięsa przygotowane na męski wieczór.
Składniki:
1-1,5 kg żeberek
500 g cebuli
500 ml jasnego piwa
2 ziarna angielskiego ziela
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka kminku
goździk
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól i pieprz
mąka
olej do smażenia
Żeberka myjemy i kroimy na porcje. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie oprószamy mąka. Żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy, dodajemy zmiażdżone ziele angielskie, goździk, majeranek, kminek, rozmaryn. Do naczynia żaroodpornego przekładamy żeberka, przykrywamy cebulą i zalewamy piwem. Przykrywamy i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180*C.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/06/zeberka-duszone-w-piwie.html