Wykonanie

Najdłuższe w całym wykonywaniu babki jest przygotowanie składników a samo przyrządzenie zajmie dosłownie chwilkę wystarczy wymieszać składniki. Smak babki jest bardzo ciekawy połączenie
cytrusów i
mięty sprawia, że ciasto jest orzeźwiające. Polecam osobą, które nie lubią babek suchych ta jest wilgotna.Składniki:150 g
mąki ziemniaczanej150 g
mąki pszennej150 g
cukru pudru250 g
jogurtu naturalnego2
jajka2 łyżki
olejuskórka i sok z jednej
cytryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka drobno posiekanej
miętyszczypta
soliMąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i chwile miksujemy do połączenia składników 2-5 minut. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy do "suchego patyczka" około 40 minut w temp. 180*C. Babkę można polukrować.Ja moją babkę piekłam w dużej keksówce przez co babka nie jest zbyt wysoka. Najlepiej jest ją upiec w małej foremce albo tortownicy o wymiarach 18-21 cm.