ßßß Cookit - przepis na Babka cytrynowo-miętowa

Babka cytrynowo-miętowa

nazwa

Wykonanie

Najdłuższe w całym wykonywaniu babki jest przygotowanie składników a samo przyrządzenie zajmie dosłownie chwilkę wystarczy wymieszać składniki. Smak babki jest bardzo ciekawy połączenie cytrusów i mięty sprawia, że ciasto jest orzeźwiające. Polecam osobą, które nie lubią babek suchych ta jest wilgotna.
Składniki:
150 g mąki ziemniaczanej
150 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
250 g jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki oleju
skórka i sok z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka drobno posiekanej mięty
szczypta soli
Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i chwile miksujemy do połączenia składników 2-5 minut. Przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy do "suchego patyczka" około 40 minut w temp. 180*C. Babkę można polukrować.
Ja moją babkę piekłam w dużej keksówce przez co babka nie jest zbyt wysoka. Najlepiej jest ją upiec w małej foremce albo tortownicy o wymiarach 18-21 cm.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/06/babka-cytrynowo-mietowa.html