Wykonanie
Mam nadzieje, że nie macie dość ciast z
rabarbarem :D Przedstawiam Wam dzisiaj wyjątkowe ciasto. Ciasto wg. przepisu Bożeny Sikoń, która jest dla mnie wielkim autorytetem w dziedzinie cukiernictwa. Ciasto jest bardzo proste i mało skomplikowane w przygotowaniu. Kruche ciasto,
rabarbar przyprawiony
cynamonem a na to wszystko wielka
beza. Najprzyjemniejszy oprócz smaku jest dźwięk jaki wydaje
beza podczas krojenia. Muzyka dla moich uszu :D Uwielbiam!Składniki:300 g
masła500 g
mąki125 g
cukru5
żółtek3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoNadzienie:600 g
rabarbaru + 2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonu5
białek200 g
cukruMasło rozpuszczamy i studzimy.
Żółtka mieszamy z
cukrem ( wystarczy wymieszać). Do przestudzonego
masła wsypujemy przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
żółtka i mieszamy. Na stolnice oprószoną
mąką wykładamy ciasto i chwile zagniatamy. 3/4 ciasta zawijamy w folię spożywczą, do reszty ciasta dodajemy
kakao i zagniatamy do połączenia składników, zawijamy w folię i oba ciasta wkładamy do zamrażarki ( ciasto można przygotować wieczorem i włożyć do zamrażarki na całą noc). Na formę od tart 21-24 cm ścieramy jasne ciasto na jasne ciemne. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 25 minut. Wyjmujemy podpieczony spód i można się zająć przygotowaniem nadzienia.
Rabarbar obieramy, kroimy na małe kawałki, posypujemy dwoma łyżkami
cukru (
rabarbar nie powinien za długo stać bo rozmięknie i puści sok. Myślę, że 10 minut to max). Ubijamy pianę z
białek (
białka temp. pokojowa), wsypujemy
cukier i ubijamy do momentu rozpuszczenia. Na spód nakładamy
rabarbar, posypujemy
cynamonem i wykładamy pianę. Pieczemy na złoty kolor około 40-45 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.* W oryginalnym przepisie ciasto było podzielone na trzy części. Duże, średnie i małe
kakaowe. Ciasto średnie miało być starte na pianę z
białek. Ja, choć miałam przygotowane ciasto zapomniałam je zetrzeć.Osobiście uważam że przeoczenie wyszło tylko na lepsze.