Wykonanie
Przepis na to niezawodne ciasto znalazłam na także niezawodnym blogu Kwestia Smaku . Nie dość, że bardzo zachęcało swoim wyglądem, to okazało się, że przepis jest całkiem prosty, a składniki zazwyczaj dostępne w kuchni. Jedyne co to trzeba postarać się o
rabarbar :-) Gorąco polecam. Ciasto jest kruchutkie,
rabarbar słodko- kwaśny i pyszna chrupiąca
beza. IDEAŁ.
SKŁADNIKI:*200 g
mąki50 g
mąki ziemniaczanej200 g
masła (zimnego)50 g
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
żółtka*600 g
rabarbaru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
cynamonu1 słoiczek
konfitury malinowej ( u mnie brzoskwiniowa)*4
białkaszczypta
soli200 g
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejWYKONANIE:Do miski przesiać
mąkę,
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia. Dodać
cukier, zimne
masło i posiekać nożem.
Masło rozetrzeć w palcach tak, żeby powstała konsystencja jak na kruszonkę. Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto.Blachę o wymiarach 26x36 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić
ciastem spód formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić tak przygotowane do lodówki.Piekarnik nastawić na 170 stopni C góra/dół bez termoobiegu.Ciasto podpiec 20 min.
W tym czasie
rabarbar umyć, wysuszyć, poodcinać liście i pokroić na 1cm kawałki. Wrzucić do miseczki i wymieszać z
mąką ziemniaczaną i
cynamonem, na końcu dodając pół słoiczka
konfitury.5 min. przed końcem podpiekania ciasta ubijamy pianę z
białek, stopniowo dodając
cukier. Piana musi być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy łyżkę
mąki ziemniaczanej i miksujemy ok. 30 s.Podpieczony spód smarujemy pozostałą połową
konfitury, na to wykładamy
rabarbar i wszystko przykrywamy pianą. Piana nie musi być równiutka.
Beza lepiej wygląda, gdy ma małe góry i doliny.Wkładamy do piekarnika i dalej pieczemy kolejne 20 min. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 60 stopni C, włączamy termoobieg i suszymy
bezę 15 min.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i staramy się wytrzymać, aż ciasto wystygnie. ;-)