ßßß
Wiosna już jest lato powoli przychodzi najwyższy czas żeby zużyć zapasy owoców i zrobić miejsce w spiżarniach. Mam dla was bardzo fajny przepis na szybkie ciasto z owocami. Poradzi sobie z nim nawet amator pieczenia. Stary i sprawdzony przepis rodzinny na placek owocowy.Składniki:2 szklanki mąki krupczatki2,5 szklanki mąki pszennej200 g masła7 jajek2 kisiele wiśniowe4 łyżki kwaśnej śmietany3 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżki bułki tartej1 szklanka cukru + 5 łyżek + 2 łyżki500 g owoców mogą być świeże, mrożone albo ze słoika np: jagody, maliny, porzeczki, wiśnieNa sitko wsypujemy owoce i posypujemy 2 łyżkami cukru, odstawiamy, aż puszczą sok. Kisiele mieszamy z trzema łyżkami maki pszennej. Na stolnice wsypujemy mąki, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, żółtka, kwaśną śmietanę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i 5 łyżek cukru. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 22x33 cm, posypujemy bułką tartą, wykładamy owoce. Białka ubijamy ze szczyptą soli dodajemy szklankę cukru i ubijamy do momentu aż piana będzie sztywna a pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Do białek wsypujemy kisiele i delikatnie mieszamy. Piane wykładamy na owoce i rozkruszamy pozostałą część ciasta. Pieczemy 40 minut w 180*C.- Ja użyłam owoce mrożone: porzeczki czarne i czerwone, maliny, jeżyny, wiśnie