Wykonanie

Wiosna już jest lato powoli przychodzi najwyższy czas żeby zużyć zapasy
owoców i zrobić miejsce w spiżarniach. Mam dla was bardzo fajny przepis na szybkie ciasto z
owocami. Poradzi sobie z nim nawet amator pieczenia. Stary i sprawdzony przepis rodzinny na placek
owocowy.Składniki:2 szklanki
mąki krupczatki2,5 szklanki
mąki pszennej200 g
masła7
jajek2
kisiele wiśniowe4 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowego3 łyżki
bułki tartej1 szklanka
cukru + 5 łyżek + 2 łyżki500 g
owoców mogą być świeże, mrożone albo ze słoika np:
jagody,
maliny,
porzeczki,
wiśnieNa sitko wsypujemy
owoce i posypujemy 2 łyżkami
cukru, odstawiamy, aż puszczą sok.
Kisiele mieszamy z trzema łyżkami
maki pszennej. Na stolnice wsypujemy
mąki, dodajemy
masło pokrojone na mniejsze kawałki,
żółtka, kwaśną
śmietanę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i 5 łyżek
cukru. Zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę o wymiarach 22x33 cm, posypujemy
bułką tartą, wykładamy
owoce.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli dodajemy szklankę
cukru i ubijamy do momentu aż piana będzie sztywna a pod palcami nie będzie wyczuwalny
cukier. Do
białek wsypujemy
kisiele i delikatnie mieszamy. Piane wykładamy na
owoce i rozkruszamy pozostałą część ciasta. Pieczemy 40 minut w 180*C.- Ja użyłam
owoce mrożone:
porzeczki czarne i czerwone,
maliny,
jeżyny,
wiśnie