ßßß

Składniki:1/2 kg mąki25 dag margaryny1 szkl. cukru2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżki kakao5 jajek250 gr porzeczek (bądź innych ulubionych owoców)2 łyżki gęstej śmietanyłyżka proszku do pieczeniaPrzepis na formę 35x24cmSkładniki na polewę:3 łyżki cukru2 łyżki kakao1 łyżka masła2 łyżki śmietany słodkiejWszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzać tak aby wszystkie składniki się połączyły.Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Oddziel białka od żółtek. Zimną margarynę pokrój nożem na mniejsze kawałki i rozłóż na mące. Energicznie posiekaj mąkę i margarynę. Następnie zrób na środku dołek dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. 1 większą i 2 mniejszą. Do jednej mniejszej wgnieć kakao, 2 kawałki ciasta zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika. Wysmaruj dno formy masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wylep ciasto (bez kakao), wysyp na nie porzeczki.Ubij białka na sztywną pianę pod koniec wsyp cukier i dalej miksuj. Delikatnie rozetrzyj piane z białek teraz tylko zetrzyj na tarce ostatnia porcje ciasta na pianie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C i piecz około 1 godziny. Kiedy ciasto się wystudzi polej je polewą czekoladową.