Wykonanie
Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, bardzo mi się kojarzy z dzieciństwem.Smaczne, nie za słodkie i bardzo pyszne.


Składniki:1/2 kg
mąki25 dag
margaryny1 szkl.
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżki
kakao5
jajek250 gr
porzeczek (bądź innych ulubionych
owoców)2 łyżki gęstej
śmietanyłyżka
proszku do pieczeniaPrzepis na formę 35x24cmSkładniki na polewę:3 łyżki
cukru2 łyżki
kakao1 łyżka
masła2 łyżki
śmietany słodkiejWszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzać tak aby wszystkie składniki się połączyły.Wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Oddziel
białka od
żółtek. Zimną
margarynę pokrój nożem na mniejsze kawałki i rozłóż na
mące. Energicznie posiekaj
mąkę i
margarynę. Następnie zrób na środku dołek dodaj
żółtka,
śmietanę i
cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. 1 większą i 2 mniejszą. Do jednej mniejszej wgnieć
kakao, 2 kawałki ciasta zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika. Wysmaruj dno formy
masłem i oprósz
mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wylep ciasto (bez
kakao), wysyp na nie
porzeczki.Ubij
białka na sztywną pianę pod koniec wsyp
cukier i dalej miksuj. Delikatnie rozetrzyj piane z
białek teraz tylko zetrzyj na tarce ostatnia porcje ciasta na pianie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C i piecz około 1 godziny. Kiedy ciasto się wystudzi polej je
polewą czekoladową.