ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast, bardzo mi się kojarzy z dzieciństwem.Smaczne, nie za słodkie i bardzo pyszne.
Składniki:
1/2 kg mąki
25 dag margaryny
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
5 jajek
250 gr porzeczek (bądź innych ulubionych owoców)
2 łyżki gęstej śmietany
łyżka proszku do pieczenia
Przepis na formę 35x24cm
Składniki na polewę:
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany słodkiej
Wszystkie składniki wrzucić do rondelka i podgrzać tak aby wszystkie składniki się połączyły.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę. Oddziel białka od żółtek. Zimną margarynę pokrój nożem na mniejsze kawałki i rozłóż na mące. Energicznie posiekaj mąkę i margarynę. Następnie zrób na środku dołek dodaj żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 2 części. 1 większą i 2 mniejszą. Do jednej mniejszej wgnieć kakao, 2 kawałki ciasta zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika. Wysmaruj dno formy masłem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wylep ciasto (bez kakao), wysyp na nie porzeczki.Ubij białka na sztywną pianę pod koniec wsyp cukier i dalej miksuj. Delikatnie rozetrzyj piane z białek teraz tylko zetrzyj na tarce ostatnia porcje ciasta na pianie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C i piecz około 1 godziny. Kiedy ciasto się wystudzi polej je polewą czekoladową.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/09/plesniak.html