ßßß Cookit - przepis na Najlepsze ciasto porzeczkowe

Najlepsze ciasto porzeczkowe

nazwa

Wykonanie

Upalne, letnie dni zawsze kojarzyły mi się z tym ciastem. Jest wyjątkowo pyszne, lekkie i ciężko poprzestać na jednym kawałku — chociaż nie wiem, czy to zaleta :-). Serdecznie polecam, zwłaszcza jeżeli (tak jak mi) w ogrodzie nie brak Wam porzeczek.
Przepis na blachę 30 x 24 cm.
SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka cukru
200 g masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 łyżeczki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki porzeczek
KRUSZONKA:
⅓ szklanki mąki
⅔ szklanki wiórek kokosowych
½ kostki masła
½ szklanki cukru
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy, śmietanę, jajka. Wymieszać.
Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
Masę rozłożyć w formie do pieczenia i posypać porzeczkami.
W innej misce połączyć wszystkie składniki kruszonki, a następnie ją wyrobić i obsypać nią ciasto.
Piec 40 — 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Źródło:http://newyolkkitchen.blogspot.com/2015/07/najlepsze-ciasto-porzeczkowe.html