Upalne, letnie dni zawsze kojarzyły mi się z tym ciastem. Jest wyjątkowo pyszne, lekkie i ciężko poprzestać na jednym kawałku — chociaż nie wiem, czy to zaleta :-). Serdecznie polecam, zwłaszcza jeżeli (tak jak mi) w ogrodzie nie brak Wam porzeczek.Przepis na blachę 30 x 24 cm.SKŁADNIKI:2 szklanki mąki2 jajka1 szklanka cukru200 g masła lub margarynycukier waniliowy2 łyżeczki śmietanyłyżeczka proszku do pieczenia3 szklanki porzeczekKRUSZONKA:⅓ szklanki mąki⅔ szklanki wiórek kokosowych½ kostki masła½ szklanki cukruMasło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy, śmietanę, jajka. Wymieszać.Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.Masę rozłożyć w formie do pieczenia i posypać porzeczkami.W innej misce połączyć wszystkie składniki kruszonki, a następnie ją wyrobić i obsypać nią ciasto.Piec 40 — 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.