Wykonanie

Dzisiaj podaje przepis na zapiekankę z
kurczakiem. Całość składa się z czterech warstw:
kurczaka,
pieczarek,
majonezu i
sera. Jest bardzo prosta w przygotowaniu a największy nakład pracy wykonamy przy obieraniu
pieczarek i rozbijaniu
mięsa. Zapiekanka jest bardzo dobra, smaki fajnie się komponują, trochę kalorii w niej czyha, ale myślę sobie, że od czasu do czasu można sobie pozwolić i zadowolić swój brzuszek . To jest jedna z tych potraw, która lepiej smakuje niż wygląda. Przepis dostałam od brata.Składniki:4
piersi z kurczaka500 g
pieczarek5- 6 łyżek
majonezu150 g
sera żółtegosól i
pieprzprzyprawy np.
ostra papryka,
tymianek,
rozmaryn,sreberko albo papier do pieczenia
Piersi z kurczaka rozbijamy, posypujemy
solą,
pieprzem i
przyprawami (można użyć dowolnych, ulubionych przypraw).
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na
oleju. Do
cebuli wrzucić
pieczarki i podsmażyć. Doprawić
solą i
pieprzem.Na blaszce układamy kolejno
piersi z kurczaka,
pieczarki,
majonez i starty na dużych oczkach
ser. Blaszkę przykrywamy sreberkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200*C i pieczemy 30 minut po upływie tego czasu zdejmujemy z blachy folie i pieczemy jeszcze 10 minut.