Wykonanie

Zapraszam dzisiaj wszystkich na pączki i to nie byle jakie bo z masą
ajerkoniakową.Polecam ciasto jest mięciutkie a masa przepyszna!Składniki:Ciasto:1 kg
mąki luksusowej0,5 kg
mąki krupczatki200 g rozpuszczonego
masła (nie może być gorące)7
żółtek7
jajek100 g świeżych
drożdży6 łyżek
cukruszczypta
soli260 ml letniego
mleka1 kieliszek
wódkiNadzienie:1/2 szklanki
ajerkoniaku1 szklanka
mleka1/2 szklanki
mąki krupczatki3
żółtka3 łyżki
cukruDodatkowo:tłuszcz do smażenia
polewa czekoladowa albo
lukierDo
mleka wkruszamy
drożdże, wsypujemy łyżkę
mąki, łyżeczkę
cukru, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. W kąpieli
wodnej ubijamy
jajka,
żółtka,
sól i
cukier do momentu, aż masa
zrobi się jasnożółta. Do miski przesiewamy
mąki, wlewamy
masło, masę jajeczną,
wódkę, mieszamy na koniec dodajemy
drożdże. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie może być zbite, twarde w dotyku musi być miękkie! Jeśli będzie zbite należy dolać odrobinę
mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Nadzienie:
Żółtka,
cukier i
ajerkoniak ubijamy na jasnożółtą masę. Do masy dodajemy trzy łyżki
mleka i
mąkę, mieszamy. Pozostałe
mleko gotujemy, wlewamy masę
ajerkoniakową i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia.Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.Ciasto wałkujemy na grubość około 3 cm. Przy pomocy szklanki albo okrągłej foremki wycinamy koła, ciasto delikatnie rozciągamy w rękach, nakładamy nadzienie i zlepiamy. Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy pączki i smażyć z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Przestudzone pączki polewamy polewą albo lukrem.