ßßß Cookit - przepis na Wersja do druku

Wersja do druku

nazwa

Wykonanie

Zapraszam dzisiaj wszystkich na pączki i to nie byle jakie bo z masą ajerkoniakową.
Polecam ciasto jest mięciutkie a masa przepyszna!
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki luksusowej
0,5 kg mąki krupczatki
200 g rozpuszczonego masła (nie może być gorące)
7 żółtek
7 jajek
100 g świeżych drożdży
6 łyżek cukru
szczypta soli
260 ml letniego mleka
1 kieliszek wódki
Nadzienie:
1/2 szklanki ajerkoniaku
1 szklanka mleka
1/2 szklanki mąki krupczatki
3 żółtka
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
polewa czekoladowa albo lukier
Do mleka wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. W kąpieli wodnej ubijamy jajka, żółtka, sól i cukier do momentu, aż masa zrobi się jasnożółta. Do miski przesiewamy mąki, wlewamy masło, masę jajeczną,wódkę, mieszamy na koniec dodajemy drożdże. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie może być zbite, twarde w dotyku musi być miękkie! Jeśli będzie zbite należy dolać odrobinę mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Nadzienie:Żółtka, cukier i ajerkoniak ubijamy na jasnożółtą masę. Do masy dodajemy trzy łyżki mleka i mąkę, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy, wlewamy masę ajerkoniakową i cały czas mieszając doprowadzić do zgęstnienia.Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto wałkujemy na grubość około 3 cm. Przy pomocy szklanki albo okrągłej foremki wycinamy koła, ciasto delikatnie rozciągamy w rękach, nakładamy nadzienie i zlepiamy. Pączki układamy na stolnicy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy pączki i smażyć z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Przestudzone pączki polewamy polewą albo lukrem.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2013/01/paczki-z-ajerkoniakiem.html