ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty w wykonaniu i smaczny chleb wg książki "Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes" aut. J.Hamelmana.
150 ml płatków owsianych (używłam górskich)(ok.60g)
250 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1 łyżeczka miodu
1 i 1/2 łyżeczki soli
700 ml mąki pszennej typ 650 (ok. 460g)
100 ml mąki pszennej razowej (ok.60g)
+ 2-3 łyzki płatków owsianych do obtoczenia bochenka
Płatki owsiane rozmieszać w ciepłej wodzie. Dodać drożdże, łyżeczkę cukru i tyle mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).
Następnie dodajemy miód, sól, mleko i mąkę razową. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności mąki i stopnia wchłaniania przez nią wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż użyskamy gładkie, elastyczne ciasto - lecz nie za twarde, pozwalamy by pozostało nieco luźniejsze.
Ciasto pozostawiaony do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i pozostawiamy na kolejną 1 godzinę. Znowu wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką, formujemy bochenek , obtaczamy go w płatkach owsianych, nacinamy i umieszczamy w formie do pieczenia (moja ma ok. 25 x 12 cm). Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st C przez 10 minut. Następnie spryskujemy wnętrze piekarnika wodą, obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. W międzyczasie możemy jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/05/Chleb-pszenny-z-platkami-owsianymi.html