ßßß Cookit - przepis na Razowy chleb ze starterem Tang Zhong

Razowy chleb ze starterem Tang Zhong

nazwa

Wykonanie

Kiedy tylko zobaczyłam,że w propozycjach do 54. edycji Weekendowej Piekarni Aklat umieściła chleb ze starterem Thang Zhong, od razu wiedziałam, że go muszę upiec. O starterze tym słyszałam już od dawna i obiecywałam sobie, że koniecznie muszę spróbować wypieków z nim. Chleb wyszedł na prawdę przepyszny i miękki.
Chleb razowy
150 g mąki pszennej typ 650
150 g mąki pszennej razowej
70 ml mleka
5 g drożdży instant
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g miękkiego masła
Do miski wlać 120 g startera Thang Zhong o temperaturze pokojowej. Dodać 70 ml mleka ( także temp. pokojowa) , drożdże, jajo, łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Wymieszać.
Dodać mąkę razową i zwykłą, wyrobić lekko ciasto. Dodać masło i dalej wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dosypać mąki pszennej.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 części. Z każdej części uformować podłużną bułeczkę. Bułeczki ułożyć w prostokątnej formie do pieczenia, jedna za drugą, aby utworzyły bochenek.
Ponownie pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wierzch chleba posmarować rozmąconym jajkiem
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 30 min. Po upływie pierwszych 10 minut skropić wnętrze piekarnika wodą, co zapobiegnie utworzeniu się twardej skórki na chlebie.
Upieczony chleb wyjąc z formy i studzić na kratce.
ThangZhong (Water Roux) starter:
50 g mąki
250 g wody
Mąkę i wodę wymieszać dokładnie w garnuszku i postawić na niewielkim ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając, aż osiągnie temperaturę 65 stopni. Trwa to około 1 minuty - masa powinna zgęstnieć i stać się szklista.
Starter przełożyć do miseczki i przykryć szczelnie folią spożywczą, tak żeby dotykała masy. Można go przechowywać w lodówce przez 3 dni. Przed kolejnym użyciem należy poczekać aż starter nabierze temperatury pokojowej.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2009/12/Razowy-chleb-ze-starterem-Tang-Zhong.html