Wykonanie
Chodząc po sklepie i obserwując półki często myślę sobie, jak wiele z tych produktów można przygotować samemu, w domu. I nie chodzi mi o rzeczy, których przygotowanie dostępne jest wyłącznie dla tych najwytrwalszych, którzy gotowi są na to poswięcić dzień i noc :) . Chodzi mi o rzeczy, które są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu, którym poswięcić trzeba naprawdę niewiele wysiłku, a które w domowym wydaniu są nie tylko lepsze, smaczniejsze i zdrowsze, ale także dają nam ogromną satysfakcję, że zrobiliśmy je samodzielnie. Na przykład
majonez . Na przykład
jogurt. Przepis z bloga " Turcja od kuchni ".

Gęsty
jogurt w typie greckim - z 4 czubatych łyżek1 litr
mleka pastetyzowanego (nie UHT!) - ja używam
mleka 2%2-4 łyżki
jogurtu naturalnego lub
śmietany (dobrej jakości, bez zagęstników takich jak
żelatyna, mączka
chleba świętojańskiego,
mąka pszenana, guma guar etc.) - od tej ilości zależy gęstość produktu, jaki chcemy otrzymać: od gęstości zwykłego
jogurtu do gęstego
jogurtu typu greckiegoMleko przelewamy do garnka. Zaczynamy gotować, obserwując. Kiedy
mleko zacznie podchodzić do góry, wyłączamy palnik.
Mleko przelewamy do naczynia, w którym będziemy robić
jogurt, np. miski. Czekamy, aż wystygnie do temperatury 40 stopni C.(Jesli nie mamy termometru kuchennego, odczekujemy ok. 20 minut.)Następnie do odmierzonej ilości
jogurtu lub
śmietany dodajemy troche
mleka i mieszamy. Chodzi o to, by temperatura
jogurtu była mniej więcej podobna do temeperatury
mleka, do którego go wlejemy.
Jogurt wlewamy do
mleka, całość dokąłdnie mieszamy.Odstawiamy przykryte naczynie z
mlekiem w ciepłe miejsce na 12 godzin. (W zimie np. koło kaloryfera, w lecie - po prostu nie w lodówce) Nastepnie naczynie wstawiamy do lodówki na kolejne 12 godzin. Po tym czasie
jogurt jest już gotowy.Gotowy
jogurt można bez problemu przechowywać w lodówce (przykryty) przez tydzięń. Możemy jeść go w dowolny sposób: sam lub z dodatkiem
konfitury,
miodu,
dżemu,
płatków sniadaniowych czy
muesli. Dodajac ulubione
owoce otrzymujemy
jogurt owocowy, a dodajac
ogórek i
czosnek - tzatziki. Do produkcji kolejnego
jogurtu możemy użyć kończącego się
jogurtu z poprzedniej produkcji - wówczas jesteśmy niezależni od produktów sklepowych. Jeśli nie robimy jednego
jogurtu bezpośrenio po drugim, trzeba ponownie kupic produkt "startowy".
Jogurt standardowej gęstości - z 2 łyżekInne przepisy na domowe przysmaki znadują się w dziale
Home Made oraz
Wędliny domowe i Wypieki .