Wykonanie

Kochani odkąd kupiłam sobie wyciskarkę do
soków stałam się ich wielką entuzjastką.Są przepyszne i zdrowe.Dostarczają organizmowi w prosty sposób niezbędne minerały i witaminy.
Soki najlepiej wytwarzać tuż przed spożyciem, gdyż niestety szybko się psują,tracąc swoje dobroczynne właściwości.Wyciskarka wyciska więcej soku w porównaniu z większością sokowirówek.W przeciwieństwie do sokowirówek są urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystującymi do wyciskania soku siłę miażdżenia. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach, główną zaś rolę odgrywa obracający się wytrzymały wałek
ślimakowy, który miażdży i wyciska surowiec. Dzięki
czemu proces wyciskania nie napowietrza ani nie nagrzewa wyciskanego produktu(jak to ma miejsce w przypadku sokowirówki).Technologia działania wyciskarki do
soków przebiega w kilku etapach.Najpierw wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska
owoce czy warzywa,aby przerwać włókna i ściany komórkowe ich miąższu.Następny etap to wydobycie soku ze zmiażdżonego miąższu po przez silne wyciskanie, dzięki któremu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi.Uzyskany sok wraz ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi zostaje odsączony przez sito, a następnie wypływa do podstawionego naczynia.Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje z kolei usunięty do osobnego zewnętrznego zbiornika.Sok jest zawiesisty, esencjonalny, smaczniejszy,a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki.Wyciskarki
soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw,
owoców i
ziół: od
natki pietruszki,
sałaty,
brokułów,
szpinaku, trawy pszenicznej itp.,przez wszystkie
owoce, w tym miękkie (
maliny, aronie,
porzeczki,
jeżyny itp.)i
cytrusowe (
grejpfruty,
pomarańcze,
ananasy,
mango,
granaty) do twardych warzyw korzeniowych (
marchew,
burak,
seler itp.), liściowych oraz
ziół.Sok z
marchwiMożna go pić bez ograniczeń.
Marchew odmładza,ponieważ uelastycznia i podnosi odporność skóry.Witamina A chroni przed
rakiem płuc ( uwaga palacze )Jedna szklanka soku z
marchwi zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu w ciągu doby witaminy i mikroelementy.W korzeniu
marchwi kryje się ogromne bogactwo karotenu.
Marchew obniża poziom cholesterolu we
krwi i poziom
cukru.Wpływa korzystnie na strukturę zębów,włosów,paznokci,wzmacnia system odpornościowy jest zdrowy dla oczu i gardła.Wszelkiego rodzaju alergie skóry i uczulenia zanikają po regularnym jego piciu.Przy spożywaniu soku odbywa się oczyszczanie wątroby.Skóra może zyskać kolor
pomarańczowy.Jest to efekt oczyszczania się organizmu.Toksyny przechodzą do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać wydalone przez
pory skóry.Efekt "żółtej skóry" może potrwać nawet do roku czasu.Sok z
burakówNajkorzystniejszy do wytwarzania czerwonych ciałek
krwi.Wspaniale polepsza skład
krwi,oczyszcza ją.Likwiduje choroby układu krążenia, układu pokarmowego.Rozpuszcza kamienie w nerkach,
wątrobie i pęcherzu moczowym.Zawiera wit.C i B1,wapń,magnez,potas.Zwalcza nowotwory.Warzywa dokładnie umyłam.Kilogram
marchwi i 3 średnie
buraki obrałam.Pokroiłam je na małe kawałki, aby uzyskać lepszy efekt wyciskania.


Teraz wystarczyło już tylko wrzucać warzywa do wyciskarki i patrzećjak ten pyszny i zdrowy soczek napełniał mój dzbanek.

Na zdrowie;-) Polecam!Niebawem przedstawię kolejne pyszne soczki.Proponuję też