Zaproponuję dzisiaj pyszne kokosoweciasteczka.Są łatwe w przygotowaniu i idealne dla wielbicieli kokosu.Składniki:250g czekoladowychherbatników85g masła lub margaryny180g skondensowanego słodzonego mleka z puszki1 jajko1 łyżeczka esencji waniliowej2 łyżki cukru6 łyżek mąki pszennej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia125g wiórków kokosowychWsypałam herbatniki do plastikowej torebki i rozgniotłam wałkiem.Można je także zmiksować w mikserze kuchennym.Ja dodałam jeszcze trochę herbatnikówmaślanych.W rondelku roztopiłam masło.Dosypałam pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszałam.Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i przełożyłam do niej masę.Utarłam na gładką masę jajko z mlekiem skondensowanym i esencją waniliową.Wsypałam mąkę,proszek do pieczenia i cukier.Wymieszałam.Na koniec dodałam wiórki kokosowe.Wszystko wymieszałam.Wyłożyłam masę kokosową na wierzch masy z herbatników.Zalecam maczać łyżkę co jakiś czas w wodzie,ponieważ masa może się do niej przylepiać.Piekłam ciasto w temperaturze 190 stopni przez 30 minut,albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista.Zostawiłam je w formie na 5 minut do ostygnięcia.Pokroiłam na kawałki.Można roztopić czekoladę deserową i polać finezyjnie wierzch ciasteczek.Smacznego!