Wykonanie
Składniki suche:2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejSkładniki mokre:1
jajko1 szklanka
mleka1/3 szklanki
olejuMasa kokosowa:1/2 tabliczki
czekolady białej50 g wiórek
kokosowych20 g
masłaDodatki:12 łyżeczek
wiórków kokosowychPrzepis:Masę
kokosową przygotowujemy poprzez połamanie
białej czekolady na mniejsze części i wrzucenie jej do garnuszka. Dodajemy do tego
masło i
wiórki kokosowe. Całość rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie do lodówki, aby masa stężała.Składniki suche na muffiny łączymy ze sobą. Podobnie postępujemy ze składnikami mokrymi. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Po jednej łyżce ciasta nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów, następnie nakładamy jedną łyżeczkę masy kokosowej i przykrywamy to kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinów posypujemy wiórkami kokosowymi. Muffiny pieczemy w 180C ok. 20 minut i suszymy na kratce.

