ßßß
Składniki:CIASTO:szklanka wody125g margarynyszklanka mąki5 sztuk jajłyżeczka proszku do pieczeniaKREM0,5 litra mleka200g masła/margarynybudyń waniliowy/śmietankowyszklanka cukru (jeśli budyń jest słodzony- to mniej)Zacznijmy od ciasta.W garnku zagotowałam wodę do której dodałam masło.
Mieszałam aż zrobiła się kleista masa.Odstawiłam ją do ostygnięcia.
Do zimnej masy wbiłam jajka.
Dodałam proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam.Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczeniao wymiarach 25cm/35cm.Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych form.
Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni.Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut.Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku.
W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem.Do połowy mleka wsypałam budyń i cukier.Rozmieszałam.
Resztę mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany budyń.