Wykonanie

Kremowo-budyniowo.Pyszne lekkie ciasto i puszysty budyniowy krem.Rozpusta na całego.Za każdym razem ciasto wychodzi inne.Te góry i doliny zawsze mnie zaskakują;-)

Składniki:CIASTO:szklanka
wody125g
margarynyszklanka
mąki5 sztuk jajłyżeczka
proszku do pieczeniaKREM0,5 litra
mleka200g masła/margaryny
budyń waniliowy/śmietankowyszklanka
cukru (jeśli
budyń jest słodzony- to mniej)Zacznijmy od ciasta.W garnku zagotowałam
wodę do której dodałam
masło.

Do wrzącej
wody dodałam
mąkę,dokładnie ucierałam i gotowałamokoło 1 minuty.

Mieszałam aż zrobiła się kleista masa.Odstawiłam ją do ostygnięcia.

Do zimnej masy wbiłam
jajka.

Dodałam
proszek do pieczenia i dokładnie zmiksowałam.Wyłożyłam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczeniao wymiarach 25cm/35cm.Można podzielić je na dwie części i przełożyć do dwóch mniejszych form.

Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni.Następnie zmniejszyłam ją do 170 stopni i piekłam jeszcze około 15 minut.Ciasto studziłam przy zamkniętym piekarniku.

W czasie gdy ciasto stygło zajęłam się kremem.Do połowy
mleka wsypałam
budyń i
cukier.Rozmieszałam.

Resztę
mleka zagotowałam i wlałam rozmieszany
budyń.

Chwilę gotowałam cały czas mieszając.

Wystudziłam.Miksując dodawałam stopniowo miękkie
masło.

Ciasto przekroiłam na dwie części.Na jedną z nich nałożyłam krem,a drugą częścią przykryłam.


Wstawiłam karpatkę do lodówki.Przed podaniem posypałam
cukrem pudrem.Pycha! Smacznego!