Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 20 listopada 2013 r. Może listopad nie czaruje nadmiarem
słonecznej pogody. Liście opadają, niebo jest pochmurne, a poranne mgły o poranku coraz częściej spowijają pobliskie
pola. Ale jak
mówi piosenka - "to nie jest przecież takie złe". Bo tak naprawdę wszystko zależy od nas, od naszej wewnętrznej równowagi, sposobu spojrzenia. Jeżeli jesteśmy w zgodzie ze sobą nie jest ważne, czy to listopad, czy inny "gorszy" dzień. Bo życie może zaskoczyć zdumiewającą paletą barw. Zawsze staram się patrzećoptymistycznie, dla mnie nic nie jest do końca złe, czy dobre, z nikim nie walczę, ani przed nikim nie uciekam. Energię życiową czerpię z przyjemności, bo to one karmią duszę. Moje
motto życiowe brzmi:"Rób to co kochasz, a będziesz bogaty i szczęśliwy". Każdy z nas powinien odkryć, jakie czynności sprawiają najwięcej przyjemności i rozwijać swoje pasje, pomimo przeciwności. Jeżeli pozytywna energia uwalnia się w kuchni wśród garów przypraw i składników to znaczy, że trzeba w niej spędzać jak najwięcej chwil, pomimo nawału obowiązków. Ponieważ mamy czas pieczenia szarlotki i jabłecznika, wczoraj po raz pierwszy przygotowałam nieco inne ciasto z
jabłkami . Jest to wypiek z
waniliowym musem jabłkowym, otulonym masą budyniową, przysypaną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest pyszne, delikatne i cudownie pachnie
wanilią,
przyprawą którą najchętniej sypałabym do wszystkich
konfitur, zup... Lubię, kiedy proste połączenia zaskakują. Melanż
jabłek z masą budyniową to idealna symfonia smaków dla naszego podniebienia:-)Jabłecznik pyszny Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 19 listopada . Aromatyczny jabłecznik pyszny! Ciasto jest naprawdę pyszne, tu każdy kolejny kęs, przedostający się przez warstwę kruszonki do mojej waniliowej masy jabłecznej jest jeszcze lepszy:-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 20 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:(przepis pochodzi stąd, zmodyfikowany)
masło lub
margaryna : 1 kostka (250 g)
mąka : 500 g
cukier : 1 szklanka
proszek do pieczenia : 1 płaska łyżeczka
żółtka : 3
mus jabłkowy : 1 litr
budyń waniliowy : 2 opakowania (1 po 40 g)
mleko : 1 litrPrzygotowanie:najpierw gotuję dwa budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odkładam do wystudzeniaprzygotowuję ciasto kruche -
mąkę proszek do pieczenia,
cukier waniliowy domowej roboty siekam z
masłem, stopniowo dodaję
żółtka jak najszybciej zagniatam i dzielę je na dwie częściodstawiam do lodówki na 30 minutpierwszą część wałkuję, podsypując
mąkąprzekładam na wysmarowaną
masłem blachę o wymiarach 25/36ciasto nakłuwam gęsto widelcem po to, aby na powierzchni ciasta w trakcie pieczenia nie powstały bąble i nie opadły boki na ciasto nakładam
mus jabłkowy
na mus nanoszę przestudzony
budyń
na masę budyniową ścieram na grubych oczkach tarki drugą część ciasta kruchego

ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra/dół) lub 160oC (termoobieg) i piekę około 50 do 60 minut, gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową




Smacznego!Szarlotkę z
budyniem można serwować od razu po upieczeniu na ciepło lub wystudzić w lodówce - wtedymasa budyniowa stężeje i ciasto będzie lepiej się prezentować po pokrojeniu:-)