ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 20 listopada 2013 r. Może listopad nie czaruje nadmiarem słonecznej pogody. Liście opadają, niebo jest pochmurne, a poranne mgły o poranku coraz częściej spowijają pobliskie pola. Ale jak mówi piosenka - "to nie jest przecież takie złe". Bo tak naprawdę wszystko zależy od nas, od naszej wewnętrznej równowagi, sposobu spojrzenia. Jeżeli jesteśmy w zgodzie ze sobą nie jest ważne, czy to listopad, czy inny "gorszy" dzień. Bo życie może zaskoczyć zdumiewającą paletą barw. Zawsze staram się patrzećoptymistycznie, dla mnie nic nie jest do końca złe, czy dobre, z nikim nie walczę, ani przed nikim nie uciekam. Energię życiową czerpię z przyjemności, bo to one karmią duszę. Moje motto życiowe brzmi:"Rób to co kochasz, a będziesz bogaty i szczęśliwy". Każdy z nas powinien odkryć, jakie czynności sprawiają najwięcej przyjemności i rozwijać swoje pasje, pomimo przeciwności. Jeżeli pozytywna energia uwalnia się w kuchni wśród garów przypraw i składników to znaczy, że trzeba w niej spędzać jak najwięcej chwil, pomimo nawału obowiązków. Ponieważ mamy czas pieczenia szarlotki i jabłecznika, wczoraj po raz pierwszy przygotowałam nieco inne ciasto z jabłkami . Jest to wypiek z waniliowym musem jabłkowym, otulonym masą budyniową, przysypaną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest pyszne, delikatne i cudownie pachnie wanilią, przyprawą którą najchętniej sypałabym do wszystkich konfitur, zup... Lubię, kiedy proste połączenia zaskakują. Melanż jabłek z masą budyniową to idealna symfonia smaków dla naszego podniebienia:-)Jabłecznik pyszny Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 listopada . Aromatyczny jabłecznik pyszny! Ciasto jest naprawdę pyszne, tu każdy kolejny kęs, przedostający się przez warstwę kruszonki do mojej waniliowej masy jabłecznej jest jeszcze lepszy:-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 1 godz. Łączny czas: 1 godz. i 20 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:(przepis pochodzi stąd, zmodyfikowany)masło lub margaryna : 1 kostka (250 g)mąka : 500 gcukier : 1 szklankaproszek do pieczenia : 1 płaska łyżeczkażółtka : 3mus jabłkowy : 1 litrbudyń waniliowy : 2 opakowania (1 po 40 g)mleko : 1 litrPrzygotowanie:najpierw gotuję dwa budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odkładam do wystudzeniaprzygotowuję ciasto kruche - mąkę proszek do pieczenia, cukier waniliowy domowej roboty siekam z masłem, stopniowo dodaję żółtka jak najszybciej zagniatam i dzielę je na dwie częściodstawiam do lodówki na 30 minutpierwszą część wałkuję, podsypując mąkąprzekładam na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 25/36ciasto nakłuwam gęsto widelcem po to, aby na powierzchni ciasta w trakcie pieczenia nie powstały bąble i nie opadły boki na ciasto nakładam mus jabłkowy
na mus nanoszę przestudzony budyń
na masę budyniową ścieram na grubych oczkach tarki drugą część ciasta kruchego
ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC (góra/dół) lub 160oC (termoobieg) i piekę około 50 do 60 minut, gdyby wierzch zbyt szybko się rumienił, przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową


Smacznego!Szarlotkę z budyniem można serwować od razu po upieczeniu na ciepło lub wystudzić w lodówce - wtedymasa budyniowa stężeje i ciasto będzie lepiej się prezentować po pokrojeniu:-)