ßßß Cookit - przepis na PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM

PALUCHY DROŻDŻOWE Z CZOSNKIEM ZIOŁAMI I PARMEZANEM

nazwa

Wykonanie

Święta,święta i po świętach.... szkoda,że tak szybko mijają te cudowne chwile....
Koniec roku i przed nami Sylwester.
Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia!
Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe!
Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-)
Tym wpisem kończę kulinarny rok na moim blogu.
Myślę,że w 2012 roku znajdziecie tu również wiele przepisów.
Życzę wszystkim szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-)
Składniki ciasto:
kostka masła
1 jajko
około 5 dag /pół kostki drożdży
2 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych Lubelli
pół szklanki mleka
szczypta cukru
Sk ładniki dodatkowe:
pół kostki masła
około 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)
pół paczki ziół prowansalskich
łyżeczka soli ziołowej
parmezan do posypania
Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem.
Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.
Mąkę wysypałam na blat i dodałam jajko.
Można dodać jej trochę więcej.
Pokroiłam miękkie masło.
Wlałam wyrośnięte drożdże.
Składniki wymieszałam.
Wsypałam część ziół prowansalskich i soli.
Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło.
W czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce:
masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku.
Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałam
ale nie za bardzo cienko.
Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową
Następnie posypałam je startym parmezanem.
Kroiłam ciasto na cienkie paseczki.
Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.
Układałam na blasze.
Nie trzeba papieru do pieczenia.
Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika.
Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni.
Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać.
Podobne paluchy robiłam na Święta.
Wówczas użyłam większej ilości składników.
Smacznego!
Źródło:http://potrawyregionalne.blogspot.com/2011/12/paluchy-drozdzowe-z-czosnkiem-zioami-i.html