ßßß
Święta,święta i po świętach.... szkoda,że tak szybko mijają te cudowne chwile....Koniec roku i przed nami Sylwester.Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia!Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy drożdżowe!Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-)Tym wpisem kończę kulinarny rok na moim blogu.Myślę,że w 2012 roku znajdziecie tu również wiele przepisów.Życzę wszystkim szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-)Składniki ciasto:kostka masła1 jajkookoło 5 dag /pół kostki drożdży2 szklanki mąki pszennej lub puszystej do ciast drożdżowych Lubellipół szklanki mlekaszczypta cukru
Sk ładniki dodatkowe:pół kostki masłaokoło 5-7 ząbków czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)pół paczki ziół prowansalskichłyżeczka soli ziołowejparmezan do posypaniaDrożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę cukru i zalałam ciepłym mlekiem.Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.
Mąkę wysypałam na blat i dodałam jajko.Można dodać jej trochę więcej.
Pokroiłam miękkie masło.
Wlałam wyrośnięte drożdże.
W czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce:masło,resztę ziół,soli i starte ząbki czosnku.
Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałamale nie za bardzo cienko.Placki smarowałam pędzelkiem masą czosnkowo-ziołową
Następnie posypałam je startym parmezanem.
Kroiłam ciasto na cienkie paseczki.Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.Układałam na blasze.Nie trzeba papieru do pieczenia.
Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika.Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni.Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ ser może się przypiekać.
Podobne paluchy robiłam na Święta.