Wykonanie

Święta,święta i po świętach.... szkoda,że tak szybko mijają te cudowne chwile....Koniec roku i przed nami Sylwester.
Pora zabaw, imprez sylwestrowych i jedzenia!Myślę,że skorzystacie z mojego przepisu na pyszne paluchy
drożdżowe!Są idealne jako przekąska i to nie tylko na Sylwestra;-)Tym wpisem kończę kulinarny rok na moim blogu.Myślę,że w 2012 roku znajdziecie tu również wiele przepisów.Życzę wszystkim szampańskiej zabawy, spełnienia marzeń i wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! ;-)Składniki ciasto:kostka
masła1
jajkookoło 5 dag /pół kostki
drożdży2 szklanki
mąki pszennej lub puszystej do
ciast drożdżowych Lubellipół szklanki
mlekaszczypta
cukru
Sk ładniki dodatkowe:pół kostki
masłaokoło 5-7 ząbków
czosnku (ilość zależy od tego jak bardzo go lubicie)pół paczki
ziół prowansalskichłyżeczka
soli ziołowejparmezan do posypania
Drożdże pokruszyłam,dodałam szczyptę
cukru i zalałam ciepłym
mlekiem.Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce aż urosły.
Mąkę wysypałam na blat i dodałam
jajko.Można dodać jej trochę więcej.

Pokroiłam miękkie
masło.

Wlałam wyrośnięte
drożdże.

Składniki wymieszałam.Wsypałam część
ziół prowansalskich i
soli.Odstawiłam na około 15 minut aby ciasto wyrosło.

W czasie gdy ciasto rosło,wymieszałam w miseczce:
masło,resztę
ziół,
soli i starte ząbki
czosnku.


Ciasto podzieliłam na części i każdą z nich rozwałkowałamale nie za bardzo cienko.Placki smarowałam pędzelkiem masą
czosnkowo-
ziołową
Następnie posypałam je startym
parmezanem.

Kroiłam ciasto na cienkie paseczki.Można je zwinąć z obu stron, dla efektowniejszego wyglądu.Układałam na blasze.Nie trzeba papieru do pieczenia.

Wstawiłam je do rozgrzanego piekarnika.Piekłam około 10-15 minut w temp.180 stopni.Możecie w trakcie pieczenia je obrócić, ponieważ
ser może się przypiekać.

Podobne paluchy robiłam na Święta.

Wówczas użyłam większej ilości składników.Smacznego!