ßßß
Rukola należy do rodziny kapustowatych.Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej.W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna.Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal)Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej dosałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów.Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek.Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom.Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów.Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność.Jest niskokaloryczna i lekkostrawna.Proponuję więc na dziś sałatkę z rukolą.Składniki:Ilość wg.uznania;-)rukolaświeże pomidorysuszone pomidoryczerwona cebulaczarne oliwkiser koziwędzone plastry boczkupestki słonecznikaRukolę umyłam,osuszyłam i przełożyłam do salaterki.
Pokroiłam czarne oliwki
zarówno świeże jak i suszone.
Cienkie plasterki czerwonej cebuli.
Plasterki wędzonego, podsmażonego boczku.
Posypałam sałatkę pokrojonym w kostkę kozim serem.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Podsmażyłam na patelni ziarna słonecznikai posypałam nimi sałatkę.
Na koniec sporządziłam sos:sól, pieprzoliwa z oliwek