Wykonanie
Rukola należy do rodziny kapustowatych.Rośnie dziko we Włoszech i we Francji oraz Azji Wschodniej.W Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna.
Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g
rukoli to tylko 5 kcal)Ma przyjemny lekko
orzechowy smak, można używać jej dosałatek,zup,
twarogów,
sosów,
makaronów.Idealnie komponuje się z innymi
sałatami,
mozzarellą i
oliwą z oliwek.Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom.Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów.Chroni przed nowotworami i zwiększa odporność.Jest niskokaloryczna i lekkostrawna.Proponuję więc na dziś
sałatkę z
rukolą.Składniki:Ilość wg.uznania;-)
rukolaświeże
pomidorysuszone pomidoryczerwona cebulaczarne oliwkiser koziwędzone plastry
boczkupestki słonecznikaRukolę umyłam,osuszyłam i przełożyłam do salaterki.
Pokroiłam
czarne oliwkiDodałam obrane ze skórki pokrojone
pomidoryzarówno świeże jak i suszone.
Cienkie plasterki
czerwonej cebuli.
Plasterki wędzonego, podsmażonego
boczku.
Posypałam
sałatkę pokrojonym w kostkę
kozim serem.
Wszystkie składniki wymieszałam.
Podsmażyłam na patelni
ziarna słonecznikai posypałam nimi
sałatkę.
Na koniec sporządziłam sos:
sól,
pieprzoliwa z oliwekocet balsamicznymiódmusztarda dijon
dowolne
ziołaSos wymieszałam i polałam nim
sałatkę.Smacznego!
Polecam również pyszną i kolorową
sałatkęWARZYWNĄ Z
TOFU