Wykonanie

Dziś proponuję Wam fantastyczny, sycylijski gulasz z
bakłażanów.Danie to pochodzi z południowych Włoch.Można go jadać na ciepło, jako dodatek do dania
mięsnego albo na zimno.

Składniki:1 lub 2
bakłażanyoliwa1 łyżeczka
suszonego oreganosól morska,świeżo zmielony
czarny pieprz1
czerwona cebula2-4 ząbki
czosnkugarść zielonych
oliwek bez pestekmała garść
natki pietruszki2 łyżki
kaparów2-3 łyżki
octu ziołowego4-5 dużych dojrzałych
pomidorówopcjonalnie 2 łyżki
migdałów bez łupin, lekko zrumienionych na suchej patelni
Bakłażana umyłam i pokroiłam na spore kawałki,aby nie wchłonął zbyt wiele
oliwy.

Rozgrzałam solidną porcję
oliwy na dużej patelni.Wrzuciłam kawałki
bakłażana,
oregano i
sól.

Smażyłam na dużym ogniu przez 4-5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.Kiedy
bakłażan ładnie się przyrumienił, dodałam drobno pokrojoną
czerwoną cebulę i plasterki
czosnku.


Kolejny krok to
oliwki,
kapary i
ocet ziołowy.

Następnie wsypałam pokrojoną
natkę pietruszki.

Kiedy
ocet wyparuje dodałam pokrojone
pomidory.


Dusiłam na małym ogniu do miękkości przez około 15 minut.Posoliłam jeszcze i dodałam
pieprz.

Podałam z
kaszą kus kus, którą zalałam gorącym wrzątkiem, z dodatkiem
oliwy,
soli morskiej i
natki pietruszki.


Smacznego!