ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z pesto z pietruszki na oleju rzepakowym

Spaghetti z pesto z pietruszki na oleju rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Pesto z pietruszki możemy użyć do makaronów, ziemniaków, do grzanek, a także posmarowane podpłomyki przed pieczeniem świetnie się komponują smakowo. Dzisiaj pokaże Wam spaghetti z udziałem pesto. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego ten, a nie inny używam od dłuższego czasu
Składniki:
dwie garście natki pietruszki( trzymane z łodygami)
1/2 szklanki słonecznika
łyżka sezamu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2łyżeczki soku z cytryny,
2-3 szczyty soli morskiej
3-4 szczypty pieprzu młotkowanego z kolendrą
ser parmezan (opcjonalnie)
200g makaronu spaghetti
Wykonanie:
Pietruszkę myjemy , osuszamy, odcinamy ogonki.
Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy słonecznik oraz sezam. Prażymy do zarumienienia na wolnym ogniu. Studzimy.
Następnie pietruszkę wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy słonecznik z sezamem, olej, sok z cytryny i przyprawy.
Miksujemy do uzyskania miałkiej konsystencji.
Gotujemy makaron w osolonym wrzątku al dente.
Makaron odcedzamy, pozostawiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki przygotowanego pesto, plus 1 łyżka oleju rzepakowego (bez dodatkowego oleju pesto doskonale smaruje się na grzance)
Przekładamy na talerze, możemy dodatkowo obsypać makaron parmezanem lub innym serem który aktualnie mamy w domu.
Źródło:http://mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com/2014/06/spaghetti-z-pesto-z-pietruszki-na-oleju.html