Wykonanie
Pesto z
pietruszki możemy użyć do
makaronów,
ziemniaków, do grzanek, a także posmarowane podpłomyki przed pieczeniem świetnie się komponują
smakowo. Dzisiaj pokaże Wam spaghetti z udziałem pesto.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego ten, a nie inny używam od dłuższego czasu

Składniki:dwie garście
natki pietruszki( trzymane z łodygami)1/2 szklanki
słonecznikałyżka
sezamu1/2 szklanki
oleju rzepakowego2łyżeczki
soku z cytryny,2-3 szczyty
soli morskiej3-4 szczypty
pieprzu młotkowanego z
kolendrąser parmezan (opcjonalnie)200g
makaronu spaghetti
Wykonanie:
Pietruszkę myjemy , osuszamy, odcinamy ogonki.Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy
słonecznik oraz
sezam. Prażymy do zarumienienia na wolnym ogniu. Studzimy.Następnie
pietruszkę wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy
słonecznik z
sezamem,
olej,
sok z cytryny i
przyprawy.Miksujemy do uzyskania miałkiej konsystencji.Gotujemy
makaron w osolonym wrzątku al dente.
Makaron odcedzamy, pozostawiamy w garnku, dodajemy 2 łyżki przygotowanego pesto, plus 1 łyżka
oleju rzepakowego (bez dodatkowego
oleju pesto doskonale smaruje się na grzance)Przekładamy na talerze, możemy dodatkowo obsypać
makaron parmezanem lub innym
serem który aktualnie mamy w domu.
