Wykonanie
Pasztet nie jedno ma imię, jedni lubią drobiowy inni wręcz przeciwnie. Dzieci uwielbiają ten który można "wyciskać" z flaka - bynajmniej moja córka szalała za nim gdy była mniejsza. Tym razem postanowiłam zrobić pasztet sama. Idealny na Wielkanoc, lecz jeśli przyjdzie nam ochota tak na co dzień , także polecam - nam smakuje. Pochwały z ust najbliższych motywują do dalszego działania;)

Składniki:
kurczak (u mnie ok 1,5kg) - 1 sztuka
jajka - 2 sztuki
cebula - 2 sztuki
marchewka świeża (jedna duża lub dwie małe) - 1 sztuka
pietruszka korzeń (jedna duża lub dwie małe) - 1 sztukatłuszcz do smażenia - 1 łyżka
masło do smarowania blachy - 1 łyżka
Przyprawy :
sól - 1 łyżeczka
magi - 1 łyżeczka
pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 1 łyżkakucharek - 2 łyżki
pieprz ziarnisty opcjonalnie - 2 łyżkiPrzybranie
pomidor - 1 sztuka
bazylia świeża lub suszona - 1 szczypta

Wykonanie:
Kurczaka myjemy, najlepiej podzielić na porcje, (udka, piersi, porcja rosołowa) łatwiej będzie nam porcjowanego
kurczaka ugotować. Zalewamy zimną
wodą.Wstawiamy garnek na gaz i zagotowujemy - zbieramy tzw szumowiny z powierzchni rosołu.Dodajemy 2 łyżki jarzynki, gotujemy godzinę.Po godzinie dodajemy obraną i umytą
pietruszkę i
marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw -
mięso powinno odchodzić od kości.Wyciągamy odcedzamy
mięso i warzywa - z powstałego
wywaru możemy zrobić zupę:) Gdy
mięso będzie się studziło, kroimy obraną
cebulę w kostkę i podsmażamy na łyżce
masła lub
oleju.
Cebula ma być dobrze zarumieniona.Odstawiamy.
Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem z warzywami i
cebulą- dwukrotnie.Dodajemy 2
jajka przyprawy (
sól,
pieprz czarny,
ziołowy, gałka,
magi)Łączymy wszystkie składniki. Smarujemy keksówkę średniej wielkości
masłem - ja dodatkowo zmieliłam w młynku ziarnisty
pieprz i obsypałam nim blachę - Wy możecie to pominąć jeśli nie lubicie
ostrego posmaku w gardle:)Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, dolna półka, bez termoobiegu - 45 minut.Wyciągamy pasztet ostudzony z formy, dekorujemy plasterkami
pomidora, posypujemy
bazylią.Smacznego