ßßß
Składniki:wieprzowina bez kości 2 kilogramyziemniaki 1.5 kilogramapapryka marynowana słoik (waga samej papryki) 280 gramcebula 3 sztukiczosnek 4 ząbkimagii 1 łyżkagałka muszkatołowa 2 łyżkiprzecier pomidorowy 5 łyżekpieprz 1.5 łyżkikminek mielony 1 łyżkaolej 2 łyżkiKluski do Bograczu:Woda - 250 mililitrówjajko - 1 sztukamaka - 8 łyżekZatrzep-ka:woda - 400 mililitrówmaka = 4 łyżki
Wykonanie:Mięso kroimy w kostkę ( jaką lubimy - u mnie średniej wielkości) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - taką samą jak pokroimy mięso. Cebule kroimy w drobną kostkę Czosnek możemy pokroić drobno lub przeciskać przez praskę Paprykę kroimy w kostkę. Ja lubię sobie wszystko przygotować, potem nie muszę na prędko wszystkiego kroić;)W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pokrojone mięso. Obsmażamy na intensywnym ogniu do momentu aż nam się przypiecze. Zmniejszamy ogień dodajemy pokrojoną cebulę, przykrywamy i dusimy 3 minuty.Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Zalewamy gorącą wodą - ok 3 litryPrzykrywamy i gotujemy pod przykryciem około godziny.Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy ziemniaki i po chwili przecier pomidorowy.Gotujemy pod przykryciem do momentu aż będzie miękkie mięso.W tym czasie robimy kluski kładzione do bograczu.Nastawiamy garnek z osoloną woda. Z mąki, wody i jajka robimy ciasto na kluski - ma być gęste.Kładziemy zrobione ciasto na gotujący się wrzątek dużymi porcjami.Ugotowane porcje ciasta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do bogracza.Przyprawiamy zupę.Z mąki i wody robimy tzw zatrzepkę, dobrze wymieszajmy aby nie było gródek. Wlewamy do gotującej się zupy - mieszamy zagotowujemy i gotowe:)