Wykonanie
Zupa z kuchni Węgierskiej tradycyjnie robiona z
wołowiny. W mojej wersji z
mięsa wieprzowego. Pożywna i sycąca , lubiana prze zemnie, gdyż jest doskonałym daniem jedno garnkowym:)
Składniki:
wieprzowina bez kości 2 kilogramy
ziemniaki 1.5 kilograma
papryka marynowana słoik (waga samej
papryki) 280 gram
cebula 3 sztuki
czosnek 4 ząbki
magii 1 łyżka
gałka muszkatołowa 2 łyżki
przecier pomidorowy 5 łyżek
pieprz 1.5 łyżki
kminek mielony 1 łyżka
olej 2 łyżkiKluski do Bograczu:
Woda - 250 mililitrów
jajko - 1 sztuka
maka - 8 łyżekZatrzep-ka:
woda - 400 mililitrów
maka = 4 łyżki
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę ( jaką lubimy - u mnie średniej wielkości)
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - taką samą jak pokroimy
mięso.
Cebule kroimy w drobną kostkę
Czosnek możemy pokroić drobno lub przeciskać przez praskę
Paprykę kroimy w kostkę. Ja lubię sobie wszystko przygotować,
potem nie muszę na prędko wszystkiego kroić;)W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pokrojone
mięso. Obsmażamy na intensywnym ogniu do momentu aż nam się przypiecze. Zmniejszamy ogień dodajemy pokrojoną
cebulę, przykrywamy i dusimy 3 minuty.Następnie dodajemy
czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojoną
paprykę. Zalewamy gorącą
wodą - ok 3 litryPrzykrywamy i gotujemy pod przykryciem około godziny.Gdy
mięso będzie na wpół miękkie dodajemy
ziemniaki i po chwili
przecier pomidorowy.Gotujemy pod przykryciem do momentu aż będzie miękkie
mięso.W tym czasie robimy kluski kładzione do bograczu.Nastawiamy garnek z osoloną
woda. Z
mąki,
wody i
jajka robimy ciasto na kluski - ma być gęste.Kładziemy zrobione ciasto na gotujący się wrzątek dużymi porcjami.Ugotowane porcje ciasta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do bogracza.Przyprawiamy zupę.Z
mąki i
wody robimy tzw zatrzepkę, dobrze wymieszajmy aby nie było gródek. Wlewamy do gotującej się zupy - mieszamy zagotowujemy i gotowe:)